xcounter
#

Росіяни вирішили застосувати баржі для захисту мостів у Херсоні, але у них нічого не вийде

8869
Рашисти буквально "вчепились" у свої переправи через Дніпро на "Херсонському плацдармі", фото ілюстративне
Рашисти буквально "вчепились" у свої переправи через Дніпро на "Херсонському плацдармі", фото ілюстративне

В останній час в окупантів виходить така тендеція – чим слабша ППО, тим "товстолобіша" пропаганда

На російському сайті AVIA.PRO 31 липня була опублікована замітка "Мости, які ведуть до Херсона, захищають спеціальними російськими рефлекторами, що роблять марними ракетні атаки".

Там було сказано - знімки супутників та відеокадри, зроблені мешканцями Херсонської обл., дозволили встановити, що мости, які ведуть у Херсон через Дніпро, тепер "надійно захищені" спеціальними відбивачами, які перешкоджають наведенню ракет на цей стратегічно важливий об'єкт. Раніше подібне обладнання було розгорнуте поблизу мосту через Керченську протоку для можливого захисту від крилатих ракет.

Читайте також: Скільки "жере" одна БТГр РФ: розрахунок забезпечення у снарядах, паливі та провіанті
Супутникове фото від Planet Labs, яке вказує - біля пошкодженого Антонівського залізничного моста в Херсоні російські окупанти розмістили 5 барж з радіолокаційними відбивачами

На представлених супутникових знімках та відеокадрах, раніше опублікованих мешканцями Херсонської обл., можна побачити дивні об'єкти, розташовані прямо у Дніпрі. Як повідомили начебто "мешканці прилеглих населених пунктів", йдеться про спеціальні рефлектори, встановлені для того, щоб забезпечити надійний захист Антонівського мосту та залізничного мосту, який, як з'ясувалося, також був пошкоджений ударами ЗСУ

Виходячи із супутникових знімків, залізничний міст через Дніпро тепер прикривають п'ять радіолокаційних рефлекторів, тоді як автомобільний міст прикритий одразу 32 рефлекторами. Особливе розташування рефлекторів у воді вказує на той факт, що ключову увагу було приділено захисту опор мостів, оскільки у разі, якщо останні будуть зруйновані, на відновлення мостів можуть піти місяці, якщо не роки.

Супутникове фото від Planet Labs, яке вказує - біля пошкодженого Антонівського автомобільного моста в Херсоні російські окупанти розмістили аж 32 баржі з радіолокаційними відбивачами

У свою чергу, сьогодні вранці стало відомо про те, що окупанти уже зайнялись відновленням Антонівського мосту, про що свідчать відповідні фотографії, на яких знято роботу будівельної техніки на ділянці, по якій було завдано удару РСЗВ HIMARS.

Здавалося б, це звичайна російська замітка про реалії нинішньої війни. Щоправда одразу виникає питання – звідки "мешканці прилеглих населених пунктів", чи знають, що "мова йде про спеціальні рефлектори, встановлені для того, щоб забезпечити надійний захист Антонівського мосту та залізничного мосту"? Вони що, фахівці із захисту мостів?

Баржа російських окупантів, що має виступати як "хибна ціль" для крилатих ракет з радіолокаційною ГСН, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але якщо вдуматися, виникають серйозніші питання. Відомо, що Антонівський міст та залізничний міст обстрілювалися з українських РСЗВ М142 HIMARS та були серйозно пошкоджені їх реактивними снарядами (РС) GLMRS M31, які використовують систему наведення з інерційним вимірювальним блоком та приймачем GPS.

Керується такий РС за допомогою чотирьох невеликих додаткових кермів, розташованих у носовій частині та має унітарну осколково-фугасну бойову частину (БЧ) масою 90 кг (з них 1,5 кг – підривач, та 23 кг – вибухова речовина PBXN-109). Там застосований підривач ESAF, який має три режими спрацьовування: наближення, удар, та із затримкою після удару. Дальність застосування РС 15-84 км, а кругове вірогідне відхилення – 7 м.

Антонівський міст після одного із перших ударів ЗСУ, зображення з відкритих джерел

Звідси ясно, що ніякі рефлектори ці мости від РС GLMRS не захистять, оскільки система наведення останніх не має шукача радіолокації. Вони можуть захистити хіба що від американських протикорабельних ракет (ПКР) RGM-84 Harpoon, або українських ПКР Р-360 "Нептун", які мають інерційну та активну системи самонаведення радіолокації. У ПКР Harpoon дальність враження 120 км та маса БЧ 225 кг (у Р-360 – 280 км та 150 кг відповідно). І те, захист мостів буде під питанням, оскільки ПКР Р-360 має корекцію GPS та можливість атаки наземних цілей.

Для чого ж на сайті AVIA.PRO була опублікована така замітка? Можна припустити, що у пропагандистських цілях – задля заспокоєння населення Росії. Мовляв, усе у спецоперації йде за планом, та жодні українські ракети російському воїнству не страшні. Але українські ракети не зупинять ані ці рефлектори, ані подібні замітки.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Express

Читайте також: Які ще об’єкти потрібно знищити, щоб рашисти у Херсоні були остаточно ізольовані