xcounter
#

Головні особливості нового пакету допомоги від США на 775 млн доларів: з яких літаків запускають HARM та навіщо ПТРК TOW

МіГ-29 Повітряних сил України
МіГ-29 Повітряних сил України
15326

У Пентагоні назвали літак, з якого ЗСУ здійснюють пуски AGM-88 HARM та у чому сенс передачі TOW, коли є "Стугна" та Javelin

Сполучені Штати Америки виділяють черговий пакет військової допомоги у розмірі 775 млн доларів, який став вже третім у серпні після виділення озброєння на 1 млрд доларів від 8 серпня та на 550 млн доларів від 2 серпня. А загалом з лютого США вже передали озброєння на понад 10 млрд доларів.

Новий пакет допомоги виглядає наступним чином:

Читайте також: Дрон-камікадзе знову вдарив по штабу ЧФ РФ у окупованому Севастополі: баражуючий боєприпас ідентифіковано (відео)
  • високоточні ракети GMLRS для систем HIMARS та M270
  • 16 одиниць 105-мм гаубиць, а також 36 000 снарядів до них
  • 15 безпілотних літальних комплексів ScanEagle для розвідки
  • 40 бронеавтомобілів MaxxPro з протимінними катками
  • протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM
  • 1500 протитанкових ракетних комплексів TOW
  • 1000 протитанкових ракетних комплексів Javelin
  • 2000 реактивних гранат для таких систем, як Carl Gustaf та інші протитанкові гранатомети
  • 50 позашляховиків HMMWV
  • тактичні захищені системи зв’язку, вибухові пристрої, прилади нічного бачення, тепловізійні системи, оптичні та лазерні далекоміри

Окрім вже добре знайомих систем, техніки та озброєння, особливу увагу привертають дві позиції: протитанкові ракетні комплекси TOW та нарешті офіційно оголошені протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM. Останні раніше взагалі не оголошувались, або "маскувались" під загальною назвою "протирадіолокаційні ракети".

AGM-88 HARM

Більше того, представник Пентагону офіційно повідомив до яких саме літаків були інтегровані ракети HARM.

F-16C AGM-88 HARM
F-16C з AGM-88 HARM

"Літак, з яким вони інтегрували HARM, це їхній літак МіГ (MiG aircraft). Вони насправді успішно інтегрували це таким чином, що ми визначили це, як технічно здійсненним, і, виходячи з цього ми надали їм цю можливість", - повідомив представник Пентагону під час брифінгу для преси.

Єдиний МіГ, який є на озброєнні Повітряних Сил України - це МіГ-29. Раніше Defense Express зробив припущення, що технічно на цю роль підходив Су-24М з контейнером "Фантасмагория". Але маємо зробити уточнення, що спікери від Пентагону часом "оговорюються" і використовують не зовсім технічні терміни, а на Заході у побуті під формулюванням "MiG" зазначають будь-який "радянський бойовий літак".

Але, якщо взяти, що мова йде саме про "МіГ", то виявляється, що для пуску HARM зараз застосовують винищувач, який, на перший погляд, мав доволі обмежені можливості щодо роботи по наземних цілях.

МіГ-29МУ1
МіГ-29МУ1 - з ракетами "повітря-повітря" (фото 2021 рік: Командування Повітряних Сил)

Зокрема українські МіГ-29 та МіГ-29МУ1 не є повноцінними багатофункціональними винищувачами й не мають бортових комплексів для завдання ударів по наземних цілях. Це питання мала вирішити модернізація МіГ-29МУ2, яка почала проходити випробування у 2019 році. Станом на 2020 рік МіГ-29МУ2 вже літав з ракетами класу "повітря-земля". А у березні 2021 року повідомлялось, що випробування наближаються до фінальної стадії, але замовлення немає.

МіГ-29МУ2
МіГ-29МУ2 з керованими авіабомбами КАБ500Кр (фото за 2021 рік "Луцький Аероклуб "Крила Волині")

Також маємо нагадати, що у пакетах військової допомоги від союзників зазначались "деталі та запасні частини" до МіГ-29, а досвід роботи з модернізації цих літаків є не тільки в Україні, але й в інших країнах НАТО, зокрема Польщі, Словаччини, а також у Румунії. Але лише остання змогла реалізувати інтеграцію західного озброєння до літака, що правда він залишився у єдиному екземплярі та знаходиться у музеї.

ПТРК BGM-71 TOW

Ще однією несподіванкою стала передача протитанкових ракетних комплексів TOW, який є одним з найбільш розповсюджених у світі завдяки своїй історії, яка розпочалась ще у 1970 році, відколи він був прийнятий на озброєння США.

За цей час він неодноразово модернізувався, але залишається ПТРК другого покоління з керуванням ракетою по дроту. Також треба зазначити, що оператор має вести ракету до ураження цілі, а виносного пульта, як у вітчизняному ПТРК "Стугна-П" у TOW немає.

BGM-71 TOW
BGM-71 TOW з сучасним прицільним комплексом з тепловізійним каналом

Дальність пуску з цього ПТРК залежить від версії. У TOW-2A, де встановлюється традиційна тандемна кумулятивна бойова частина, яка здатна пробити 900 мм за динамічним захистом, дальність пуску становить 3,75 км. У варіанті TOW-2B з ударним ядром для атаки під час прольоту над ціллю - 4,5 км.

Водночас вага пускової TOW у зборі становить близько 70 кг, що робить його доволі маломобільним на полі бою, якщо використовувати його зі станка. Тому його доволі використовують на мобільних платформах, зокрема, зі встановлених на HMMWV.

BGM-71 TOW HMMWV
TOW на HMMWV

Але є ще одна важлива особливість. Саме TOW входить у склад озброєння M2 Bradley. І хоча про передачу цих машин мова не йде, можливо передача доволі великої партії цих ПТРК є одним з елементів розгортання відповідної інфраструктури.

TOW M2 Bradley
TOW на M2 Bradley

Також треба зазначити, що існують версії TOW з передачею команд за радіоканалом - TOW 2 RF, але вони призначені для озброєння вертольотів. А після історії з інтеграції AGM-88 HARM не варто виключати вірогідність того, що питання інтеграції цих ракет до українських вертольотів також було вирішено.

MD500 TOW
TOW на вертольоті MD500 збройних сил Кореї

Водночас не виключено, що причина передачі саме TOW є більш прозаїчною - уникнення дефіциту далекобійних протитанкових засобів ураження у зв'язку з активним використанням ракет до ПТРК "Стугна".

Читайте також: Стріляти з M777 на 70 км по танках РФ, чи може С-350 відбити атаку HIMARS та безглузда ціль для Ту-22М3: події тижня війни від Defense Express