xcounter
#

Нову модернізацію МіГ-29МУ2 для ЗСУ майже доробили: однак вона може так і лишитися в одному екземплярі (відео)

15471
МіГ-29МУ2 під час льотних випробувань
МіГ-29МУ2 під час льотних випробувань

На ЛДАРЗ бідкаються, що не мають на 2021 рік нових замовлень від держави на свою продукцію

Ніні, на ДП "Львівський державний авіаційно-ремонтний завод" (входить до складу ДК "Укроборонпром") доробляють минулорічні замовлення – два варіанти модернізації винищувача (ймовірно МУ1 та МУ2).

Найбільш цікавою версією з них є МіГ-29МУ2 – спроба львів'ян зробити з першої суто повітряної версії МіГ-29 багатоцільовий винищувач, що буде здатний уражати цілі як у повітрі, так і на землі.

Читайте також: ЦНДІ ОВТ ЗСУ: придбання необхідної кількості закордонних ЗРК перевищує ресурсі бюджету ЗСУ у 10 разів
МіГ-29МУ2
Дослідний зразок МіГ-29МУ2 в цеху ЛДАРЗ на початку 2021 року

Перші згадки про початок роботи зі створення такого літака припадають на початок 2018 року, а в травні 2019 дослідний прототип МіГ-29МУ2 (бортовий номер 12 "білий", зав. номер 2960729356) був офіційно представлений тодішньому Міністру оборони України.

МіГ-29МУ2
Прототип фронтового винищувача МіГ-29МУ2 (бортовий номер 12, зав. номер 2960729356) призначений для 40-ї бригади тактичної авіації ПС ЗСУ в цеху ЛДАРЗ під час візиту на підприємство колишнього Міністра оборони України Степана Полторака. 3 травня 2019 року / Фото: Микола Тис/ZIK

З грудня того ж року почалися й перші випробувальні польоти оновленого винищувача. Під час деяких місцевими спостерігачами були помічені пуски керованих ракет по наземних цілях.

Наразі, за словами представників державного підприємства, випробування добігають фінальної стадії.

МіГ-29МУ2
Модернізований фронтовий винищувач МіГ-29МУ2 з керованою ракетою класу "повітря-земля" Х-29Т

"Ми на завершальній стадії випробувань другого варіанту модернізації (МіГ-29МУ2). Якщо раніше він був легким фронтовим винищувачем, який застосовував тільки керовані засоби ураження "повітря-повітря". То зараз він у нас може застосовувати керовані засоби ураження і по землі", - розповів журналістам каналу Факти ICTV заступник головного інженера ЛДАРЗ Микола Черноштан.

Однак у тому ж сюжеті, журналісти відзначають, що попри значну кількість винищувачів МіГ-29 в Повітряних силах ЗСУ (близько сотні) та можливостях ремонту або модернізації десятка літаків щорічно, авіазавод опинився на межі майбутньої зупинки, оскільки не має нових замовлень на 2021 рік.

МіГ-29
На озброєнні ЗСУ знаходяться десятки невідновлених літаків

"Та от державних замовлень на цей рік немає. Тож майже тисяча працівників, які тільки но запрацювали на повну після вимушеного карантинного простою знову можуть залишитися без роботи", - підсумували у відеосюжеті з підприємства Факти ICTV.

МіГ-29
Робота з відновлення й модернізації одного МіГ-29 займає близько 9 місяців. В ній задіяні десяток українських підприємств

А одже, може так статися, що роки роботи та випробувань виявляться марними й ЗСУ, з огляду на вартість закордонних зразків нової авіаційної техніки, отримає власний багатоцільовий винищувач невідомо коли.

Читайте також: "И снова здравствуйте": ізраїльська компанія Elbit Systems готова модернізувати українські МіГ-29