xcounter
#

Новий пакет допомоги від США: як цілий 1 млрд доларів піде на ракети для NASAMS та HIMARS

Одна ракета GMLRS - 105-150 тисяч доларів
Одна ракета GMLRS - 105-150 тисяч доларів
37553

Коли цілий 1 млрд доларів, що дорівнює бюджету Міноборони України на все озброєння за 2021 рік - це лише 1 млрд доларів

Новий пакет допомоги від США для України, у розмірі 1 млрд доларів планують підписати вже у понеділок 8 серпня. Як повідомляє Reuters, з опорою на власні джерела у Вашингтоні, поки новий транш сформували з боєприпасів для HIMARS, зенітних ракет для NASAMS, а також півсотні медичних бронетранспортерів M113. Він ще може бути відкоригований, але поки він виглядає саме таким чином.

Важливо те, що самі зенітні ракетні комплекси NASAMS до нього не входять. Але вони будуть передані, або вже були передані, бо входили у оголошений пакет допомоги на 820 млн доларів від 1 липня.

Читайте також: Пекло для рашистів на півдні України: вражаюча кількість знищених об’єктів та техніки армії РФ за одну добу
NASAMS
NASAMS

Водночас цілком логічне запитання у тому, як цілий мільярд доларів "розчиняється" у, фактично, боєприпасах. А для розуміння 1 млрд доларів це еквівалент річного бюджету Міноборони України на закупівлю всього озброєння на 2021 рік.

Але дійсно, цілий 1 млрд доларів, якщо рахувати у високоточних та зенітних ракетах, легко перетворюється у лише 1 млрд доларів.

Наприклад, Україна очікує на дві системи NASAMS, якщо брати стандартний склад ЗРК з трьох пускових у кожній по 6 ракет, то просто для заряджання двох комплексів необхідно 36 AIM-120. Мінімальний додатковий трикратний боєзапас - 108 ракет, загалом 144 ракети. Нібито зовсім небагато. Але справа в тому, що вартість ракет AIM-120 зовсім не "копійки". Зокрема відомий контракт з Угорщиною від 2020 року, де ціна на ці ракети була доволі детально описана.

AIM-120
AIM-120 - безперечно одна з найкращих ракет у світі, як і одна з найдорожчих

Відповідно до нього 60 ракет AIM-120C-7/C-8 AMRAAM­-ER (ще дві для запчастин) обійшлись у 230 млн доларів. Тобто по 3,8 млн доларів за бойову ракету. Таким чином 144 зенітні ракети для NASAMS це 547 млн доларів.

Також не треба забувати про ракети GMLRS до HIMARS, цінник на які 105-150 тисяч доларів (такий діапазон пов'язаний, з роком виробництва ракети та чи є вона переробкою з касетної). Тобто ще за умовні 400 млн доларів можливо очікувати на близько 3000 ракет GMLRS. Нібито багато, але 22 системи HIMARS та M270, які зараз є у ЗСУ, це загалом 168 ракет у одному залпі. І три тисячі таких ракет це по одному повному залпу на 18 діб для кожної машини.

GMLRS
GMLRS

Решта, 50 млн якраз піде на санітарні бронетранспортери М113, де медичне обладнання може легко коштувати навіть більше вартості самої машини.

Маємо зазначити, що ціни на AIM-120 приведені відповідно до експортного контракту. Ціна для України все одно буде вищою ніж для повітряних сил США. І навіть за умови вивільнення 150-200 млн доларів, вони скоріш підуть на партію зі 100 тисяч 155-мм артилерійських снарядів та запасні частини до вже переданого озброєння.

Читайте також: Бійці ЗСУ розповіли, як переваги САУ Krab допомагають ефективніше знищувати ворога