xcounter
#

ATACMS вже в Україні - чому за одним фото не варто робити вкрай поспішні висновки

ATACMS
ATACMS
38065

Нібито HIMARS вже помітили в Україні з ATACMS, чи дійсно це можливо і які є ще варіанти

Нещодавно мережу облетіло відео з пусковою HIMARS, яка мала зовсім не звичний вигляд. Замість традиційного пакета з шести направляючих на ній була доволі дивна "заглушка".

Зі зрозумілих причин не будемо зайвий раз викладати це відео, обмежившись лише "заблюреним" скріншотом.

Читайте також: Головні особливості нового пакету допомоги від США на 775 млн доларів: з яких літаків запускають HARM та навіщо ПТРК TOW

Одразу ж "понеслась" думка, що саме так має виглядати HIMARS з ракетою ATACMS, яка якраз займає весь пакет на шість ракет.

Але справа в тому, що американські розробники зробили все, щоб неможливо було бодай якось відрізнити пакет з GMLRS чи зі звичайними реактивними снарядами від спорядженою балістичною ракетою пускової.

І тому пусковий контейнер (enclosure assembly launch pod) для ракети ATACMS замаскований під звичайний і зроблено це на найвищому рівні.

enclosure assembly launch pod ATACMS
Пусковий контейнер ATACMS (фото: army.mil)

На фото вище - обслуговування контейнера для ATACMS, опубліковане прес-службою збройних сил США у 2020 році. Також цілком замаскована і торцева частина контейнера, яка має фактуру з шести "пускових".

enclosure assembly launch pod ATACMS
Пусковий контейнер ATACMS (фото Міноборони США, 2015 рік)

Тобто зроблено все можливе для того, щоб ніяким чином не демаскувати саме ATACMS і за всіх цих умов встановлювати додаткову "кришку", яка дозволяє його ідентифікувати ніхто не буде.

HIMARS
Дізнатися що саме у контейнері HIMARS із зовні - неможливо (фото Міноборони США, 2020 рік)

Єдина ракета, пускова для якої на рендері (3D графіці) для HIMARS виглядає трохи інакше - це перспективна Precision Strike Missile (PrSM). Але вона лише проходить випробування в США.

Також не варто відкидати варіант того, що у HIMARS інтегрована інша ракета, бо ця пускова є універсальною та може використовуватись навіть для запуску ракет "земля-повітря". Одним з гіпотетичних кандидатів може бути, наприклад, Naval Strike Missile. Контейнер для якої нібито має схожу форму та розмір, але все одно у США для пусків NSM використовують окремі машини.

NMESIS
Проект NMESIS - безпілотний автомобіль з ракетами NSM

Але є і значно простіше пояснення - "кришка" просто прикриває пусте місце, бо у саму пускову не був завантажений "пакет".

HIMARS

Читайте також: Стріляти з M777 на 70 км по танках РФ, чи може С-350 відбити атаку HIMARS та безглузда ціль для Ту-22М3: події тижня війни від Defense Express