xcounter
#

Нова американська оперативно-тактична ракета PrSM пролетіла майже 500 км

10665
Рендерне зображення системи Precision Strike Missile
Рендерне зображення системи Precision Strike Missile

Дослідний зразок ракети наземного базування від Lockheed Martin пролетів під час випробувань 499,2 км, після чого була втрачена телеметрія

В США на полігоні у штаті Аризона пройшли чергові випробування нової армійської ракетної системи, що розробляється в рамках програми Precision Strike Missile.

За словами генерала Майка Мюррея, який очолює програму Army Futures Command, нова ракета змогла пролетіти маже 500 км, повідомляє ресурс Breaking Defense.

Читайте також: У США протестували нову зброю для розвідувального вертольота наступного покоління FARA
Precision Strike Missile
Випробувальний пуск Precision Strike Missile / Фото: Breaking Defense

"Ми кажемо 499 (км) плюс — ми втратили телеметрію на позначці 499,2 км. Тож ми впевнені, що ми пройшли 499 км і, можливо, летіли б і далі, якби ми не втратили телеметрію", - зазначив він під час брифінгу.

Нагадаємо, PrSM мають замінити наявні ракети для наземних систем, які стоять на озброєнні армії США й мають дальність до 300 км.

Precision Strike Missile
З новими ракетами підвищеної дальності можливості армійських систем армії США значно зростуть

Ця система почала розроблятися у 2017 році. Спочатку її дальність була обмежена Договором про ліквідацію ракет середньої та малої дальності, який забороняв США та РФ розробляти ракети наземного базування з дальністю польоту понад 500 км. Однак після виходу США з Договору у 2019 році військові захотіли більш далекобійні зразки PrSM.

Розробку Lockheed Martin планують запускати з відомих армійських наземних систем High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Кожна така РСЗВ зможе нести чотири ракети PrSM.

Precision Strike Missile
ТТХ нової ракети наземного базування PrSM

За попередніми планами, в перспективі дальність дії системи Precision Strike Missile має вирости до 1,8 тис. км. Очікується, що перші 20 нових ракет надійдуть на озброєння армії США у 2023 році, а загалом, у межах цієї програми, Пентагон планує закупити 2,4 тисячі ракет.

Читайте також: США витратять 340 мільйонів доларів на роботу свого корабля-"шпигуна" за ракетами