xcounter
#

США витратять 340 мільйонів доларів на роботу свого корабля-"шпигуна" за ракетами

1290
Корабель USNS Howard O. Lorenzen із радіолокаційною системою Cobra King
Корабель USNS Howard O. Lorenzen із радіолокаційною системою Cobra King

Пентагон хоче цілодобово та усі 365 днів на рік спостерігати за пусками космічних та бойових ракет своїх ймовірних противників – Китаю, РФ та Північної Кореї

Військово-повітряні сили США наприкінці жовтня цього року уклали контракт з оборонною компанією з Raytheon Intelligence & Space вартістю 340 мільйонів доларів на проведення робіт по програмі Mobile Sensors.

За цією програмою, Raytheon Intelligence & Space до 2031 року займатимуться технічною підтримкою та вдосконаленням радіолокаційної системи Cobra King, встановленої на корабель USNS Howard O. Lorenzen (T-AGM-25) та призначеної для стеження за пусками балістичних та космічних ракет, пише портал Defence Brief.

Читайте також: Важкий БПЛА Akinci отримає ще один український двигун від "Мотор Січ"
Корабель USNS Howard O. Lorenzen із радіолокаційною системою Cobra King, фото з відкритих джерел

Іншими словами, мета цього контракту – Пентагон хоче в режимі "24 години на добу-7 днів на тиждень – 365 днів на рік" слідкувати за пусками ракет своїх ймовірних противників, як то Китай, РФ чи Північна Корея.

Формально, сам корабель USNS Howard O. Lorenzen належить до складу ВМС США, а от система Cobra King на цьому кораблі "приписана" саме до військово-повітряних сил США.

Водозаміщення корабля USNS Howard O. Lorenzen - носія системи Cobra King сягає 12 тисяч тонн, фото з відкритих джерел

Система Cobra King була запущена в роботу у 2014 році, та виступає частиною системи стеження за пусками космічних та балістичних ракет, що належить Пентагону.

Окрім "морської" Cobra King, до цієї системи належать також наземні радіолокаційні станції Cobra Ball, Cobra Shoe та Cobra Dane.

Корабель USNS Howard O. Lorenzen із радіолокаційною системою Cobra King під час одного із своїх закордонних плавань у японському місті Йокосука, фото з відкритих джерел
Читайте також: Тафтай говорить, що до 2025 року Україна отримає розвідувальні супутники із роздільною здатністю до 1 метра