xcounter
#

США вдвічі збільшили кількість F-22 у Польщі: патрулюють кордон з РФ, Балтику та літають поблизу України

F-22 (фото: US Air Force)
F-22 (фото: US Air Force)
1832

F-22, які до цього ще ніколи не базувались у Європі тепер літають на мінімальній відстані від Санкт-Петербурга

США продовжують нарощувати кількість своїх найпотужніших літаків F-22 поблизу з РФ, які взагалі вперше з'явились на теренах ЄС лише наприкінці липня. Саме тоді перші шість винищувачів п'ятого покоління з 90-ї експедиційної винищувальної ескадрильї, що на Алясці прибули на польську авіабазу Ласьк, яке знаходиться біля Лодзі.

Водночас зараз, як повідомляє Polska Agencja Prasowa зараз на авіабазі розміщується вже 12 одиниць F-22. До речі на цій же авіабазі розміщуються і польські F-16 і пілоти тренуються взаємодіяти небі.

Читайте також: ЗСУ отримають БПЛА Black Hornet: фантастичний кишеньковий дрон на 32 грами з тепловізором
F-22 польща
F-22 на авіабазі Ласьк (фото: Polska Agencja Prasowa)

За словами командира 90-ої ескадрильї повітряних сил США, полковника Майлка Кендалла, F-22 регулярно здійснюють польоти, зокрема нещодавно був проведені навчальні вильоти у небі Словаччини, Естонії над узбережжям Балтійського моря, вони також досягають Німеччини та південної Європи.

Цікаво, що якщо мова йде про балтійське узбережжя, то F-22 здійснюють польоти просто впритул до кордонів з РФ і мова йде не тільки про Калінінград, а й такий момент, що від кордонів Естонії до Санкт-Петербурга всього 120 км. Для розуміння, дальність пуску ракет повітря-повітря AIM-120D становить 180 км.

F-22 на авіабазі Ласьк (фото: Polska Agencja Prasowa)
F-22 у Польщі літає з додатковими баками, як для збільшення часу у повітрі, так і для маскування реальної ЕПР (фото: Polska Agencja Prasowa)

Водночас перебазування додаткових американських винищувачів скоріш за все є прямою реакцією на повідомлення Кремля, яке було оприлюднено тиждень тому, про перекидання до аеродрому "Чкаловск" поблизу Калінінграду винищувачів МиГ-31К з ракетами "Кинжал".

Читайте також: Новий носій для керованих ракет Х-38: у РФ створюють зброю "прориву ППО" для Су-57 та "Охотника"