xcounter
#

ЗСУ отримають БПЛА Black Hornet: фантастичний кишеньковий дрон на 32 грами з тепловізором

24727
PD-100​ Black Hornet
PD-100​ Black Hornet

PD-100​ Black Hornet - найменший у своєму класі дрон, який має дійсно фантастичні можливості

Норвегія та Велика Британія домовились відносно постачання до Збройних Сил України мікродрона PD-100 Black Hornet від компанії Flir, який має дійсно фантастичні можливості. Але не за рахунок випалювання ворога чи здатності бачити на десятки кілометрів, а через те, що це один з найменших розвідувальних дронів у світі, який можливо просто покласти у кишеню.

Справа в тому, що вага Black Hornet всього 32 грами, але він має одразу дві оптичні камери та навіть тепловізор. Фактично мікродрон був створений для того, щоб у кожному відділені були власні "очі" у повітрі, особливо під час ведення бойових дій у місті.

Читайте також: Україна на шляху до Незалежності: Чому ми неодмінно переможемо
PD-100 Black Hornet
Для розуміння розмірів PD-100 Black Hornet

Також саме цей дрон призначений для встановлення на розвідувальні машини та може автоматично запускатися з їх борту.

За таких розмірів та оснащенню, яке часом не можуть дозволити собі і БПЛА значно вищого класу, дрон знаходиться у повітрі 25 хвилин, має радіус дії до 1,6 км, а стандартною висотою польоту є 10-30 метрів.

Але за поєднання таких характеристик прийшлось заплатити високу ціну у прямому сенсі слова. Вартість комплекту з двох дронів, пульту управління та зарядної станції становить 40-60 тисяч доларів.

PD-100 Black Hornet
PD-100 Black Hornet активно використовується армією США

Водночас розмір офіційно оголошеного урядом Норвегії пакета допомоги з мікродронами Black Hornet становить 90 млн норвезьких крон, тобто приблизно 9,5 млн доларів. Тобто мова йде про умовні 150-240 комплектів, але частина грошей все одно піде на супутні послуги, на кшталт навчання.

Читайте також: Німеччина посилить ЗСУ: ще трьома ЗРК Iris-T та іншою зброєю на 500 млн євро - але як завжди є величезне "але"