xcounter
#

Німеччина посилить ЗСУ: ще трьома ЗРК Iris-T та іншою зброєю на 500 млн євро - але як завжди є величезне "але"

6048
Iris-T
Iris-T

Почувши, що Німеччина виділяє додаткову зброю, та ще на 0,5 млрд євро, було б можливо зрадіти змінам у Берліні, але потім випливають деталі

Канцлер Олаф Щольц повідомив про намір передати Збройним Силам України озброєння одразу на 500 млн євро.

У цей пакет допомоги мають увійти додаткові три зенітних ракетних комплекси Iris-T, десяток броньованих ремонтно-евакуаційних машин, 20 ракетних установок, високоточні боєприпаси та системи захисту від БПЛА.

Читайте також: Масований ракетний удар РФ на День Незалежності: чим саме можуть бити та чи вистачить сил у рашистів
Iris-T
Iris-T

Як передає поважне видання Reuters з посиланням на власні джерела, саме таку заяву під час конференції щодо України, яка пройшла у Торонто, зробив очільник німецького уряду.

Такий доволі непоганий перелік озброєння, особливо відносно підтримки української протиповітряної оборони, псує лише один факт - ця зброя буде доставлена у 2023 році, лише деякі позиції, можливо раніше. Більше того, цей пакет допомоги ще має затвердити парламентський комітет, щоб внести відповідні правки до бюджету.

Якщо ж розкласти цей пакет на відомі складові, то скоріш за все додаткові ЗРК Iris-T не зможе бути переданий раніше 2023 року. Причина цьому банальна - ці комплекси ще мають бути виготовлені. Та навіть перший Iris-T, який передається України вже найближчим часом завдяки тому, що перебував на фінальних стадіях готовності завдяки контракту з Єгиптом, операційної готовності досягне трохи пізніше.

Відносно "ракетних установок", то жодного сюрпризу тут немає, бо ще декілька днів тому уряд Німеччини офіційно включив у допомогу Україні саме 20 пускових під високоточні ракети у калібрі 70 мм - APKWS.

Під "високоточними боєприпасами", скоріш за все, може критися снаряди Vulcano, виробництво яких фінансується Німеччиною та ЄС. До речі заплановано передати всього 255 одиниці і їх ще необхідно виготовити.

Тому дійсно серед можливо доволі швидких поставок залишаються БРЕМи та системи боротьби з дронами. Відносно броньованих ремонтно-евакуаційних машин, можливо лише нагадати, що постачання партії Bergepanzer 2 було анонсоване урядом Німеччини ще у середині липня.

Bergepanzer 2
Bergepanzer 2 та Leopard 2 (Tobias Nordhausen)

Тобто за "пакетом" у 0,5 млрд євро стоїть ледь не все озброєння від Німеччини, передача якого розписана, з оглядну на все, вже на наступний рік. Нагадаємо, що поки Берлін з важкого озброєння передав декілька одиниць M270, частину з партії зенітних самохідних установок Gepard та до 10 одиниць САУ PzH 2000.

Читайте також: Словаччина поставить Україні батальйон БМП-1, натомість отримає німецькі Leopard 2