xcounter
#

ЗРК IRIS-T від Німеччини: передача Україні до кінця літа чи до кінця року - офіційні заяви розійшлись

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM
6850

Поки голова МЗС Німеччини заявила, що постачання ЗРК IRIS-T SLM до України відбудеться до кінця літа, у Берліні в уряді повідомили про строки до кінця року

Доволі конфузна ситуація трапилась навколо постачання зенітного ракетного комплексу IRIS-T SLM. В один день два представники уряду Німеччини заявили різні строки передачі цієї зброї.

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок (Annalena Baerbock) повідомила, що IRIS-T буде переданий Україні "сподіваюся, що в кінці літа, на початку вересня". Саме таку заяву вона зробила під час інтерв'ю "Радіо Свобода".

Читайте також: Німеччина погодила продаж Україні 100 САУ PzH 2000 за 1,7 млрд євро - ЗМІ
IRIS-T SLM
Пускова IRIS-T SLM

Додавши, що ця система знаходиться на завершальній стадії виробництва та призначалась для іншої країни, яка погодилась "посунутись" заради України. І хоча назва країни не пролунала, але вочевидь мова йде про Єгипет, який є єдиною країною, яка замовила IRIS-T SLM.

А ось Крістіана Гоффманн (Christiane Hoffmann), яка є заступником прес-секретаря німецького уряду заявила, що ця система "може з'явитися в Україні до кінця року". Саме так її цитує ділове видання Handelsblatt.

Крістіана Гоффманн та Анналена Бербок
Крістіана Гоффманн та Анналена Бербок

Вона також підкреслила, що мова йде про один ЗРК, що пов'язано з протяжностями оборонної промисловості Німеччини, яка скорочується на фоні відсутності попиту. Додавши, що "промисловість старається збільшити потужності. Але це не станеться одразу".

З одного боку строк "до кінця року" включає у себе і "кінець літа", а також "початок вересня". Але все одно вкрай сильно відрізняється, якщо говорити про один єдиний ЗРК, передачу якого в офіційному Берліні винесли на перше місце своєї допомоги Україні.

Водночас поки зарано робити навіть обережне припущення, що мова йде про два окремих зенітних ракетних комплекси IRIS-T, один з яких "єгипетський" буде передаватися незабаром, а інший, виготовлення якого триває з "нуля" буде готовий до кінця року.

IRIS-T SLM
IRIS-T SLM для Єгипту

Існує й інший варіант. Комплекс IRIS-T SLM буде готовий до кінця літа, про що Анналена Бербок вже заявляла тиждень тому. Але готовність самого виробу не означає те, що на цей час українські зенітники встигнуть його опанувати.

Враховуючи строки навчання, які цілком можуть становити ще декілька місяців, бо строк опанування САУ PzH 2000 був визначений у 40 днів, це цілком реалістичний варіант.

Читайте також: Зенітні Gepard нарешті добрались до України: тепер залишилось знайти їм місце у строю