xcounter
#

Зенітні Gepard нарешті добрались до України: тепер залишилось знайти їм місце у строю

Зенітні Gepard нарешті добрались до України: тепер залишилось знайти їм місце у строю
10611

Від зенітної самохідної артилерійської установки Gepard не варто очікувати того, що вона стане "game changer"

Перші три зенітні самохідні артустановки Gepard від Німеччини доставлені до України. Це перші машин з траншу у 15 машин із загальної партії у 30 одиниць. Таким чином, постачання Gepard, як і обіцяли у Берлині, відбулось до кінця липня.

Про отримання перших машин повідомив міністр оборони України Олексій Резніков у ефірі національного телемарафону.

Читайте також: Військові шпиталі армії РФ не справляються: Кремль почав мобілізацію цивільних медиків - ГУР

"Сьогодні, можу офіційно повідомити: від Німеччини зайшло три перших Gepard, до яких нам передані декілька десятків тисяч набоїв. І, відповідно, ми очікуємо на перші 15 Gepard", - сповістив Олексій Резніков.

Gepard
Шлях Gepard до України виявився невиправдано довгим

Таким чином справжній "серіал" з цими зенітними установками, який навіть отримав бразильські "нотки", добігає логічного завершення. Маємо нагадати, що про можливість передачі Gepard, які вже на рівні 2011 року були виведені зі складу Бундесверу, вперше повідомили у квітні.

Але виявилось, що снарядів до них у Німеччини немає, тому їх намагались закупити у Бразилії, але Швейцарія заблокувала реекспорт боєприпасів 35х228 мм, які використовується у Gepard та були виготовлені саме у Швейцарії. Але нові снаряди вдалось знайти у Норвегії, мова, скоріш за все йде про компанію Nammo.

В цій ситуації добре лише те, що поки вирішувалось питання з боєкомплектом, українські військові, судячи з усього, проходили навчання і тепер ЗСУ вже може розпочати використання Gepard на полі бою.

З боку Defense Express маємо зазначити, що очільник міноборони обмовився і назвав Gepard зенітним ракетним комплексом. Водночас інформації щодо демонтажу з Gepard автоматичних гармат і встановлення замість них зенітних ракет нічого не відомо.

І маємо, зазначити, що про таку модернізацію нічого не відомо на превеликий жаль. Бо попри величезну швидкострільність цієї зенітної системи у 1100 пострілів за хвилину дальність стрільби 35-мм гармат становить по повітряним цілям лише 3,5 км стандартними зенітними боєприпасами.

Gepard
Загальна швидкострільність Gepard - 1100 пострілів за хвилину

Дальність 5,5 км можливо досягнути лише завдяки бронебійним підкаліберним снарядам і цей режим призначений для знищення, в першу чергу, наземних цілей. Водночас РЛС машини, яка була прийнята на озброєння ще у 1976 році, дозволяє виявляти цілі лише на дальність до 15 км.

Тобто за дальністю вогню Gepard значно поступається навіть переносним зенітним ракетним комплексам та британським ЗРК Stormer HVM, які вже також прибули до України. Більше того, німецька система програє Stormer HVM за дальністю вдвічі, бо ракети Starstreak мають дальність ураження цілей до 7 км, як за дальністю, так і за висотою.

Stormer HVM
Stormer HVM, дальність до 7 км, абсолютно непомітний для ворога

Більше того, Stormer непомітний для ворога через те, що для огляду та наведення використовується тепловізійна прицільна станція із лазерним каналом. А РЛС Gepard, використання якої є основною запорукою точної стрільби, бо її данні використовуються у балістичному обчислювачі, є основним демаскувальним фактором для всіх російських літаків та винищувачів.

Більше того, дальність пострілу будь-якої протитанкової ракети повітряного базування у РФ перевищує максимальну дальність роботи Gepard. В цих умовах ці машини, скоріш за все, знайдуть своє місце у тилу, де зможуть посилити захист від крилатих ракет противника. У іншому варіанті, практична користь від Gepard, може бути значно меншою.

Gepard
Gepard, дальність 3,5 км, через РЛС "світиться", як новорічна ялинка для всіх засобів РТР

Також Олексій Резніков підтвердив, що Україна отримала від Польщі танки PT-91 Twardy але, зі зрозумілих причин, не став розголошувати кількість.

Читайте також: Польща закуповує 48 корейських легких винищувачів KAI FA-50: навіщо вони, коли є F-16 та навіть F-35