xcounter
#

Німеччина передасть ЗСУ 30 зенітних Gepard з боєкомплектом на 11 секунд вогню

Gepard
Gepard
78717

Німеччина опублікувала детальний список того, що передала та планує передати з озброєння та військової техніки до України

Уряд Німеччини опублікував перелік переданого та запланованого до передачі озброєння, військової техніки та спорядження для України. І зробив це настільки педантично, що скоріш за все, намагався дати відповідь на питання, чому постачає значно менше озброєння та військової техніки, ніж очікує не тільки вся Україна, а й колеги по блоку НАТО та інші союзники.

У вкрай деталізованому списку зазначено все, включно із біноклями у кількості 125 штук, генераторами - 12 одиниць та лазерними далекомірами у кількості 38. Але буде вкрай несправедливим не вказати 3000 пострілів та 900 пускових Panzerfaust 3, 500 ПЗРК Stinger, 100 тисяч ручних гранат та 2700 ракет "Стріла", а також величезну кількість іншого легкого озброєння, припасів та амуніції. Як і промовчати про підтримку Німеччиною та німцями українських біженців.

Читайте також: Росіяни знайшли "оригінальний" спосіб "утилізації" своїх надзвукових ракет "Оникс"

Panzerfaust 3
Panzerfaust 3

Але щодо важкого озброєння то поки відомо лише про сім САУ PzH 2000, які нарешті потрапили до ЗСУ, а все інше знаходиться у списку "заплановано".

І в цьому переліку найбільш дивує позиція з 30 одиницями самохідних зенітних установок Gepard, які передаються з 6000 снарядами 35х228. Саме так зазначено у переліку - установки зі снарядами. Що з максимальною вірогідністю вказує на те, що інша позиція із зенітними боєприпасами призначена для інших зенітних систем, зокрема для ЗСУ-23-4 , які були на озброєнні у Східній Німеччині у загальній кількості понад 130 одиниць. Тим паче про брак снарядів до Gepard було повідомлено раніше.

Але справа в тому, що це не просто мінімальна кількість боєприпасів, а навіть не повний боєкомплект на одну машину. Бо штатна кількість боєприпасів у Gepard складає 640 снарядів, а уряд Німеччини передає з розрахунку по 200 на машину.

Gepard
Gepard

Враховуючи швидкострільність двох автоматичних гармат Gepard сумарно у 1100 пострілів за хвилину кожна з них зможе вести вогонь трохи менше 11 секунди.

Водночас, звісно, Німеччина не є єдиною країною в озброєнні якої використовується снаряд 35х228. Зокрема він призначений для зенітної установки Oerlikon GDF, яка стоїть на озброєнні майже 40 країн, з яких 8 члени НАТО. Більше того, він виробляється і за ліцензією у Туреччині.

Oerlikon GDF
Oerlikon GDF

Але сам факт навіть не передачі Gepard без повного боєкомплекту, а лише плани, про які говорять ще з квітня, після всіх епізодів непостачання озброєння для України, виглядає доволі... послідовно.

Водночас також необхідно зазначити, що у переліку важкого озброєння, яке заплановано до передачі вказано зенітний ракетний комплекс IRIS-T SLM, який очікується не раніше осені, контрбатарейний радар COBRA, який також ще мають виготовити, а також три ракетні системи MARS більш відомі, як M270. Також завдяки цього переліку стало відомо про план Данії передати Україні 54 бронетранспортери M113, фінансування чого здійснюється Німеччиною.

Нижче наводимо весь перелік:

Читайте також: Рашисти посадили на "хрущовські гроби" Т-62 осетин та дали підказку де їх шукати