xcounter
#

Для якої війни призначений ЗРК IRIS-T, що приїде до України від Шольца не раніше вересня

17077
Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецький ЗРК IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи дозволить такий комплекс посилити протиракетну оборону наших міст

Два дні назад, 1 червня 2022 року, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його держава готова передати Україні новітній зенітно-ракетний комплекс IRIS-T SLM. Втім, буквально за півдоби надійшло важливе уточнення - міністр іноземних справ Анналена Бербок заявила, що ці ЗРК Україна отримає не раніше вересня, бо на виробництво потрібно буквально місяці.

Але тут давайте звернемо увагу на інший момент – досі Німеччина не "славилась" як виробник зенітно-ракетних комплексів. Тому було непогано розуміти, що із себе представляє німецький ЗРК IRIS-T SLM. І тут нам допоможе публікація від АрміяInform, автори якої розібрали характеристики цієї системи.

Читайте також: Стало зрозуміло, для чого рашисти почали "економити" свої ракети "Калибр"
Інфографіка, що відображає характеристики німецького ЗРК IRIS-T SLM

Німецький комплекс IRIS-T SLM оснащений зенітною ракетою, що має комбіноване наведення, бойову частину масою 87 кг та швидкість польоту в 3 Мах. І саме комбіноване наведення дозволяє цьому ЗРК знищувати усі повітряні цілі на дистанції до 40 км та висоті 20 км. Іншими словами, німецький ЗРК IRIS-T SLM теоретично може посилити захист наших міст від балістичних та крилатих ракет рашистів.

Але далі починаються свої, не надто радісні нюанси. Хоча німецький IRIS-T SLM – це мобільний комплекс, але він може працювати по повітряним цілям лише на заданій позиції. Це може понизити живучість цього ЗРК в реальних бойових умовах.

Позиція зенітно-ракетного комплексу IRIS-T SLM, ілюстративне фото з відкритих джерел

Тим більш, "не раніше вересня" Україна отримати лише один німецький комплекс IRIS-T SLM, стандартна комплектація якого – машина з командним пунктом, машина з багатофункціональною РЛС та декілька машин з пусковими установками на 8 зенітних ракет. Щоб виготовити для України "повнокровну" батарею комплексів IRIS-T SLM, Німеччині може знадобитись значно більше часу, аніж декілька місяців.

І тут може врятувати ситуацію лише наступна обставина – німці заявляють, що їх ЗРК IRIS-T SLM може працювати в складі ешелонованої системи ППО, та обмінюватись даними з іншими зенітними системами.

ЗРК IRIS-T SLM у повному складі, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Скільки ЗРК Patriot мають США, і як можна прискорити передачу таких комплексів Україні