xcounter
#

Скільки ЗРК Patriot мають США, і як можна прискорити передачу таких комплексів Україні

29779
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел
ЗРК Patriot, ілюстративне фото з відкритих джерел

Варто озброїтись такою тезою: передати Україні комплекси Patriot – це найкращий спосіб захистити США від крилатих ракет росіян

Наші ЗМІ видали новину про те, що в пакеті поставок для України за ленд-лізом на 40 мільярдів можуть бути ЗРК Patriot. Після цього в громадській думці виникло дві точки зору. Перша – що в ейфорію впадати зарано, бо цикл виробництва та поставки таких складних озброєнь, як зенітно-ракетні комплекси, може складати місяці або роки.

Друга – що Білий Дім все ж якнайшвидше поставить Patriot Україні, для чого можливо використає і "внутрішні резерви".

Читайте також: Чому в України немає "Сапсана" та власного "Іскандера": болючі питання, на які треба мати відповіді
Пускова установка ЗРК Patriot збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел

Справді, якщо візьмемо приклад Польщі та Швеції, то побачимо, що цикл від замовлення на ЗРК Patriot до їх постановки на бойове чергування займає рівно 6 років. І тут ніякі "гібридні" варіанти ніяк не допомагають прискорити процес.

Наприклад, Швеція замовила чотири батареї "Петріотів", в грудні 2021 року одразу ж поставила на бойове чергування перший зенітно-ракетний комплекс цього типу. Але завершити переозброєння на Patriot шведи зможуть остаточно все рівно не раніше 2026 року.

Складові першої батареї ЗРК Patriot збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел

Польща вирішила взагалі не "вигадувати велосипед", тому усі свої чотири батареї ЗРК Patriot зможе поставити на бойове чергування лише в 2024 році, коли отримає усі необхідні елементи цього комплексу. Замовлення на який дала аж в 2018 році. І так весь цикл поставки триватиме ті ж самі 6 років.

Хоча самим полякам "Петріоти" теж потрібні ще "на вчора", бо у них небо над Варшавою досі закриває старий радянський ЗРК С-200.

Пускові установки M903 до ЗРК Patriot, вироблені в Польщі, фото з відкритих джерел

Якщо говорити про "внутрішні резерви" в США, то маємо таку картину. З відкритих джерел відомо, що ВПС США мають в своєму розпорядженні 6 зенітних бригад у складі збройних сил та ще 3 у резерві. Загалом на чергуванні 16 батальйонів (battalion) Patriot, стандартною кількістю батарей (battery, він же ж fire unit) у батальйоні - п'ять. Тобто загалом на чергуванні може перебувати 80 батарей.

Автори довідника The Military Balance за 2021 рік наводять кількість 480 з позначкою M902/M903 Patriot PAC-3/PAC-3 MSE. Точна методологія підрахунку у цьому виданні не зазначена, але можливо мова йде про метод підрахунку у вигляді пускових, хоча за штатною структурою у одній батареї 8 пускових.

Грубо кажучи, виходить, що чотири батареї "Петріотів" - це лише 5% від арсеналу таких комплексів, наявного у США. І здавалось би, що може завадити Білому Дому передати бодай дещицю такого арсеналу Україні, що кожен день потерпає від ракетних атак РФ. Але є одне "але".

Завантаження ракет комплексу Patriot PAC-3+ на пускову установку за допомогою транспортно-заряджальної машини M1075A1 виробництва Oshkosh Defence, фото ілюстративне

Портал The Drive в одній із своїх публікацій за жовтень 2021 року відтворює такі довготривалі настрої американських військових - "континентальній" території США загрожують ракети великої дальності РФ або Китаю, і для повноцінного захисту від цієї загрози може бути мало наявних комплексів Patriot.

Тому, наприклад, ці ЗРК потрібно "розосередити", і розміщувати в першу чергу для захисту енергетичної інфраструктури чи летовищ.

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

Безперечно, якщо Білий Дім уже вписав Patriot в пакет поставок за ленд-лізом для України, то значить Державний департамент США зробить усе, щоб така поставка відбулась в реальності.

Але нам, в свою чергу, варто озброїтись такою тезою: якщо американські військові справді шукають ефективний захист від російських крилатих ракет, то передати комплекси Patriot Україні – найкращий спосіб захистити США.

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне
Читайте також: Побачити понтонну переправу та зірвати плани ворога: як супутникові знімки допомагають у війні з РФ