xcounter
#

Швеції знадобився місяць, щоб привести в бойову готовність першу батарею ЗРК Patriot

1563
Пускова установка ЗРК Patriot збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел
Пускова установка ЗРК Patriot збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел

Але при цьому шведам знадобиться декілька років, щоб повністю інтегрувати американські ЗРК в об’єднану систему ППО

, Збройні сили Швеції проголосили, що їх перша батарея зенітно-ракетних комплексів Patriot, передана 19 листопада цього року, уже досягла стану бойової готовності. Про це пише польський портал Defence24.

На даний момент Швеція має в своєму розпорядженні три пускові установки Patriot в конфігурації PAC-3+/PDB-8, призначені для запуску ракет PAC-2GEM-T та PAC-3MSE. Але ж Швеція до 2025 року має отримати ще три батареї ЗРК Patriot, і скільки часу займе їх приведення до бойової готовності – поки що невідомо.

Читайте також: Польщі знадобиться шість років, щоб поставити на бойове чергування першу батарею ЗРК Patriot
Складові першої батареї ЗРК Patriot збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел

Крім того, як відзначають автори Defence24, шведам ще потрібно вписати свої Patriot в об’єднану систему протиповітряної оборони.

Зокрема, поки не будуть поставлені усі чотири батареї "Петріотів", збройні сили Швеції будуть вимушені й далі використовувати модернізований комплекс МІМ-23 часів "Холодної війни", що отримав шведське позначення RBS 97.

Шведський ЗРК RBS 97, фото ілюстративне

Крім того, шведські військові хочуть використовувати свої ЗРК Patriot як складову об’єднаної системи протиповітряної оборони країни, в яку також будуть органічно вписані комплекси середньої дальності Rb98, комплекси малої дальності Rb23 та винищувачі Gripen, які зможуть обмінюватись між собою даними за допомогою натівської системи зв’язку Link 16.

Але для цього Швеції потрібно провести масштабну модернізацію системи своїх радіолокаційних станцій, затрати складуть еквівалент 230 мільйонів доларів США, строк проведення робіт – до 5 років.

Пускова установка із складу першого ЗРК Patriot в строю збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел
Читайте також: Замість додаткових ракет до Patriot Саудівська Аравія отримає модернізацію "літаючих радарів" E-3