xcounter
#

Швеція приймає на озброєння ЗРК Patriot, чотири батареї коштуватимуть "всього" $1,3 мільярди

3061
Перший "шведський" ЗРК Patriot, фото з відкритих джерел
Перший "шведський" ЗРК Patriot, фото з відкритих джерел

Швеція обрала "бюджетний" варіант купівлі комплексів Patriot, хоча країна володіє чисто "символічною" ППО та досі не мала чим відбиватись від крилатих ракет РФ

Міністерство оборони Швеції 18 листопада 2021 року отримала перший зенітно-ракетний комплекс Patriot.

В переданий комплект входять пускові установки для ракет MIM-104E та PAC-3 MSE, генератори, РЛС та командний пункт. Усі ці машини розміщені на шасі німецького MAN. В строю шведських збройних сил Patriot матиме позначення 103 або ж LvS103, пише портал Defense Brief.

Читайте також: Польща виробляє пускові установки до ЗРК Patriot, до кінця 2021 року буде чотири
Для розміщення елементів ЗРК Patriot Швеція обрала шасі MAN, фото з відкритих джерел

Відомо, що перші елементи ЗРК Patriot Швеція почала отримувати ще весною 2021 року. Контракт на поставку комплексів Patriot Швеція та США уклали в 2018 році.

За умовами угоди, Швеція має отримати чотири батареї на 12 пускових установок, та 200 зенітних ракет. Для порівняння - 2018 році Польща замовила поставку чотирьох батарей зенітно-ракетного комплексу Patriot PAC-3+, вартість яких сягає 4,75 мільярдів доларів.

Пускова установка із складу першого ЗРК Patriot в строю збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел

За поточними планами, стадію початкової готовності комплекси Patriot збройних сил Швеції мають досягти в 2022 році, стадію повної бойової готовності – в 2025 році.

Тут варто відзначити, що Швеція обрала доволі "бюджетний" та "обмежений" варіант переозброєння на ЗРК Patriot на тлі того, що країна володіє доволі символічною протиповітряною обороною.

До цього моменту найпотужнішою системою ППО в строю збройних сил Швеції був ЗРК середньої дальності RBS 23 із дальністю стрільби до 40 кілометрів, фото з відкритих джерел

Якщо на початок 1990-х років Швеція мала 22 батальйони ППО, то зараз – лише два батальйони ППО, що мають на озброєнні зенітно-ракетні комплекси малої дальності RBS 98 та зенітно-ракетні комплекси середньої дальності RBS 23.

Patriot стане першим зенітно-ракетним комплексом в строю збройних сил сучасної Швеції, який дозволить збивати балістичні та крилаті ракети РФ.

РЛС із із складу першого ЗРК Patriot в строю збройних сил Швеції, фото з відкритих джерел
Читайте також: Польщі знадобиться шість років, щоб поставити на бойове чергування першу батарею ЗРК Patriot