xcounter
#

Польщі знадобиться шість років, щоб поставити на бойове чергування першу батарею ЗРК Patriot

4040
Очікуваний час постановки на бойове чергування – не раніше І кварталу 2024 року
Очікуваний час постановки на бойове чергування – не раніше І кварталу 2024 року

Приклад країни-сусіда показує Україні, що спроба купити імпортний зенітно-ракетний комплекс аж ніяк не означає економію часу - вкрай дефіцитного ресурсу для посилення обороноздатності держави

У 2018 році Польща замовила поставку чотирьох батарей зенітно-ракетного комплексу Patriot PAC-3+, вартість яких сягає 4,75 мільярдів доларів.

Ці ЗРК отримає 37-ий ракетний дивізіон польської протиповітряної оборони, який досягне операційної готовності не раніше І кварталу 2024 року. Таким чином, постановка ЗРК Patriot PAC-3+ на бойове чергування в складі польського війська займе не менше шести років, пише портал Defence 24.

Читайте також: Небо над Варшавою прикривають С-200. Як Польща обслуговує свої радянські ЗРК
Пускова установка ЗРК Patriot, фото ілюстративне

Видання деталізує: основі складові комплексу Patriot PAC-3+ будуть доставлені до Польщі в четвертому кварталі 2022 року, тобто за чотири роки після укладання замовлення. Не в останню чергу такий лаг виник про провині самого виробника Patriot PAC-3+.

Інтеграція складових комлексу у єдине ціле за процедурою SICO відбуватиметься на потужностях у польському місті Торунь, і роботи мають бути завершені у І кварталі 2023 року.

Позиція зенітно-ракетного комплексу Patriot, фото ілюстративне

У чомусь справу ускладнює той факт, що поляки вирішили поставити свої комплекси Patriot PAC-3+ на шасі вітчизняного виробництва Jelcz – протягом травня-грудня 2019 року польські військові замовили поставку близько 80 таких шасі загальною вартістю близько 260 мільйонів злотих (еквівалент близько 1,5 мільярда гривень).

Нюанс в тому, що польським конструкторам потрібно буде ще адаптувати свої шасі Jelcz для розміщення на них елементів Patriot.

Пускові контейнери ЗРК Patriot штатно розміщуються на трейлерах M1977A4 виробництва американської Oshkosh Defence

Цікаво, що на побудову необхідних 14 об’єктів в місті Сохачев для розміщення комплексів Patriot PAC-3+ Польща витратить майже 700 мільйонів злотих, або ж еквівалент близько 4,5 мільярда гривень, і будівництво такої інфраструктури ще триває.

Окрім того, значний обсяг часу та інших ресурсів Польща витратить на підготовку кадрів для обслуговування Patriot PAC-3+ . Наприклад, спочатку за штатом згаданий вище 37-ий ракетний дивізіон польської протиповітряної оборони повинен був налічувати 590 військовослужбовців, але по факту виявилось, що потрібно 790 осіб.

Завантаження ракет комплексу Patriot PAC-3+ на пускову установку за допомогою транспортно-заряджальної машини M1075A1 виробництва Oshkosh Defence, фото ілюстративне

Підготовка майбутніх операторів комплексу Patriot PAC-3+ відбувається зараз у військових навчальних закладах США. Хоча польські військові та інженери ще в 2020 році отримали необхідне програмне забезпечення, яке потрібне для підготовки операторів Patriot PAC-3+ безпосередньо в Польщі.

Більш того – польські військові розсудили, що для них Patriot – "задорога іграшка", яку не потрібно марнувати для ураження усіх можливих типів повітряних цілей. Тому, на додачу до чотирьох дороговартісних батарей Patriot PAC-3+ Міноборони Польщі буквально вимушене замовляти 23 батареї вітчизняного ЗРК малої дальності за програмою Narew, практична реалізація якої стартувала лише у квітні 2021 року.

Перші ЗРК за програмою Narew Польща отримає у 2025 році, але це - у кращому випадку

Приклад Польщі показує Україні, що спроба купити уже готовий ЗРК закордоном аж ніяк не означатиме економію часу: виробник комплексів може затриматись із строками поставок, підготовка інфраструктури та кадрів також забиратиме дорогоцінні ресурси.

Читайте також: Український ЗРК з дальністю у 100 км від ДККБ "Луч": готовність за 2 роки та $40 млн (відео)