xcounter
#

Небо над Варшавою прикривають С-200. Як Польща обслуговує свої радянські ЗРК

8893
Україна зняла із озброєння комплекси С-200 ще в 2013 році
Україна зняла із озброєння комплекси С-200 ще в 2013 році

Польське Міноборони хоч і заявляє амбітні цілі по кардинальному оновленню національної протиповітряної оборони, але все рівно щороку вимушене витрачати гроші на ремонт систем радянського виробництва, що уже напевне вичерпали свій ресурс

Польща для України зараз виступає певним прикладом того, як не потрібно шкодувати ресурси на оновлення національної системи протиповітряної оборони.

Для початку – Польща зуміла відшукати ресурси та замовила в 2018 році поставку чотирьох батарей зенітно-ракетного комплексу Patriot PAC-3+. Вартість поставки при цьому сягає 4,75 мільярдів доларів, або ж приблизно п’ять еквівалентів суми Держоборонзамовлення України на 2021 рік.

Читайте також: "Залізний купол" для України: що можуть хотіти закупити в Міністерстві оборони України
Пускова ЗРК Patriot

Плани на майбутнє – ще амбітніші. Як розповідав Defence Express, польське оборонне відомство планує до 2035 року витратити 32 мільярдів доларів на покриття усіх потреб наземної територіальної та загальновійськової ППО.

При цьому мова про подальші купівлі далекобійних систем ППО та ПРО, і також – про можливу купівлю норвезьких ЗРК малої дальності NASAMS або ж аналогічних ізраїльських систем Spyder.

Паралельно, Польща розробляє власні системи протиповітряної оборони малої дальності. Як приклад - комплекс Poprad

І на такому фоні може виникнути оманливе враження, що Польща має повністю оновлену систему протиповітряної оборони країни, що здатна долати загрози з повітря. Але ні, це аж ніяк не так.

Польське профільне видання Defence 24 розповідає: 20 травня цього року 12 12 Військово-економічний департамент у Торуні уклав контракт на проведення ремонту та технічного обслуговування зенітно-ракетних комплексів С-200 "Вега", котрі досі стоять на озброєнні 3 Варшавської бригади протиповітряної оборони.

Поляки стверджують, що їх С-200 і зараз можуть виконувати пуски на дальність до 250 кілометрів

Також – контракт на проведення таких же робіт було укладено і для обслуговування систем 2К12 "Куб" та "Оса". Оголошена вартість цієї закупівлі – 31 мільйон злотих (без урахування податків), це еквівалент 200 мільйонів гривень.

При цьому поляки не розкривають кількість ЗРК радянського виробництва, яка має пройти новий ремонт.

ЗРК 2К12 "Куб" польської армії

Цікаво, що попередній контракт на ремонт своїх ЗРК С-200 польське Міноборони укладало в листопаді 2019 року. Тоді вартість закупівлі складала 51 мільйон злотих – еквівалент близько 350 мільйонів гривень. Заявлена мета проведення цього ремонту – збільшення експлуатаційної надійності.

При цьому, як наголошують автори ж того ж Defence 24, на той момент Польща уже провела заміну елементної бази на своїх С-200 із аналогових елементів на цифрові.

Останній дивізіон ЗРК С-200 в складі Збройних Сил України припинив своє існування в листопаді 2013 року

В свою чергу, попередній контракт на виконання ремонтних робіт по ЗРК 2К12 "Куб" та "Оса" був укладений у квітні 2018 року. Вартість цієї закупівлі складала майже 30 мільйонів злотих, або ж еквівалент 200 мільйонів гривень.

Заявлена мета виконання ремонтних робіт без деталізації подробиць – "підвищення експлуатаційної надійності" згаданих ЗРК.

Польські оглядачі говорять, що їх ЗРК "Оса" уже вичерпали свій модернізаційний потенціал

Тут випливає простий висновок. Польща хоч знайшла ресурси на те, щоб вивести свою протиповітряну оборону на новий рівень якості після купівлі чотирьох батарей ЗРК Patriot PAC-3+, але при цьому – свій відтинок над небом польської столиці тримають і радянські ЗРК С-200, від котрих Україна відмовилась ще в 2013 році, і не планує їх повертати у стрій по причині моральної застарілості.

Пуски ЗРК Patriot

Ну і паралельно – приблизно раз на півтори роки полякам доводиться витрачати в еквіваленті до півмільярда гривень та ставити свої ЗРК радянського виробництва на поточний ремонт, щоб такі комплекси, простіше кажучи, могли уразити ворожу ціль у небі.

Чи існує при цьому проблема із імпортом критичних комплектуючих для підтримання боєздатності системи ППО – польські профільні ресурси не розкривають.

Польща вимушена використовувати усі можливі ресурси, щоб захистити свій повітряний простір від можливої атаки РФ

Відповідно, й Україні слід закладати у своє оборонне планування: навіть якщо воєнно-політичне керівництво знайде необхідні ресурси для купівлі новітніх ЗРК власного чи західного виробництва, свій "шматок пирога" у Держоборонзамовленні все рівно "з’їдатиме" поточний ремонт зенітно-ракетних комплексів, зроблених ще за СРСР.

"Кільчень" - перспективний зенітно-ракетний комплекс розробки КБ "Південне"
Читайте також: Поки нема новітніх ЗРК: як Збройні Сили тренуються відбивати повітряні атаки ворога