xcounter
#

Туреччина почала серійно виробляти свій ЗРК середньої дальності: на що варто звернути увагу Україні

6606
Дальність стрільби Hisar O + складає понад 25 кілометрів
Дальність стрільби Hisar O + складає понад 25 кілометрів

Нашій країні знадобляться будь-які технологічні рішення, котрі можна застосувати в інтересах вітчизняного ОПК і для розробки та виробництва власних зенітних систем для Повітряних Сил України

Defense Express останній час достатньо багато уваги приділяв проблематиці оновлення протиповітряної оборони України.

Зокрема, ми розповідали про те, що боєготовність ЗРК наших Повітряних Сил підтримується методом "канібалізму запчастин". Також ми розповідали про те, що турецька компанія Aselsan пропонує зенітний артилерійський комплекс Gokdeniz з унікальною архітектурою побудови.

Читайте також: Туреччина зробила власну протирадіолокаційну ракету Akbaba замість американської AGM-88: перші подробиці
Комплекс С-300 радянського виробництва – основа протиповітряної оборони України

Також ми розповідали про досвід Чехії, котра знайшла спосіб, як оновити свою протиповітряну оборону не лише бюджетно, але й ефективно, відтак – морально застарілі ЗРК "Куб" та "Стріла-10" можуть йти в утиль.

Але для повноти картини варто враховувати усі варіанти. Тим більш, що у попередніх варіантах ми говорили про спосіб дії, який би могли використати Повітряні Сили для оновлення системи протиповітряної оборони.

ЗРК "Куб" був повернутий у склад ЗСУ у 2018 році після модернізації, фото ілюстративне

А далі - ми можемо говорити про запозичення окремих технічних рішень, що потім можуть лягти в технологічну основу зенітних систем вітчизняної розробки.

Тим більш, що маємо таку цікаву новину: як пише портал Defense News, турецька корпорація Roketsan почала серійне виробництво зенітно-ракетного комплексу Hisar O + середньої дальності.

Випробувальний пуск ракети комплексу Hisar O + на максимальну дальність, фото із відкритих джерел

Про особливості Hisar O + Defense Express уже розповідав у своїх публікаціях. Зокрема, ми розповідали, що HİSAR O+ - це покращена версія комплексу малої дальності HISAR-О, котрий може уражати цілі на дальності до 25 кілометрів та на висоті до 20 кілометрів.

Комплекс HİSAR-O+ має такий склад: командний пункт, РЛС, три пускові установки ( по шість ракет на кожній), машина з оптико-тепловізійною станцією та машина прийому даних від літаків типу AWACS.

Ця інфографіка відображає взаємодію елементів комплексу HİSAR O+

Така кількість спеціалізованих машин у складі комплексу пов’язана з тим, що ракета для HISAR-О не мають активної радіолокаційної головки самонаведення. Замість неї використовується інфрачервона ГСН, що дозволяє працювати без опромінення цілі. Це значно підвищує скритність роботи комплексу.

Відомо, що розробку комплексів за програмою HISAR корпорації Aselsan та Roketsan почали в 2017 році, а загальна вартість робіт оцінюється у понад 557 млн доларів.

Туреччина прагне максимально уніфікувати усі технічні рішення по комплексам в рамках проекту HISAR, на фото - комплекс HISAR - А+

В теорії, окремі технічні рішення, закладені в основу комлексу HİSAR O+, можна було би використати при розробці вітчизняних ЗРК, котрі в свою чергу будуть покликані посилити протиповітряну оборону України

Тим більш, як розповідав Defense Express, наші військові і так хочуть замовити дослідно-конструкторські роботи по тим перспективним проектам ЗРК, котрі зараз мають вітчизняні підприємства оборонного комплексу.

На початку червня цього року Повітряні Сили звітували, що для навчань 831 бригади тактичної авіації був залучений навіть модернізований ЗРК С-125, фото ілюстративне
Читайте також: Український ЗРК з дальністю у 100 км від ДККБ "Луч": готовність за 2 роки та $40 млн (відео)