xcounter
#

Турецький новітній ЗРК HİSAR-O+ відстрілявся на максимальну дальність (відео)

Пуск HİSAR-O+
Пуск HİSAR-O+
2543

HİSAR-O+ - один з трьох турецьких зенітних ракетних комплексів, які мають створити єдину наземну компоненту ППО

Туреччина успішна випробувала зенітний ракетний комплекс HİSAR-O+ на максимальну дальність та висоту. Про успішні випробування повідомив очільник Управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір.

На опублікованому відео зафіксоване розгортання комплексу, пуск та знищення цілі.

Читайте також: Скільки часу та коштів потрібно для створення власного ЗРК: приклади країн світу та можливості України

Зазначимо, що HİSAR-O+ - це покращена версія HISAR-О, яку створюють у рамках програми імпортозаміщення. Попередня версія могла знищувати цілі на відстані до 25 кілометрів, та на висоті до 15-20 кілометрів.

Точні параметри HİSAR-O+ не розголошуються, проте підкреслюються, що вони кращі.

Загалом комплекс HİSAR-O+ доволі розвинений за кількістю машин: окрім командного пункту, РЛС та трьох пускових установок (шість ракет на кожній), до комплексу додано і машину з оптично-тепловізійною станцією та машину для отримання даних від літаків типу AWACS.

Це пов’язано з тим, що ракета для HISAR-О не мають активної радіолокаційної головки самонаведення. Замість неї використовується інфрачервона ГСН, що дозволяє працювати без опромінення цілі. Це значно підвищує скритність комплексу.

Також додамо, що розробка HISAR-O+йде пліч-о-пліч із ЗРК ближньої дії HISAR-А+, випробування якого були завершені наприкінці 2020 року. Частина рішень обох комплексів уніфіковані.

Їх розробку почали у 2007 році Aselsan та Roketsan, а загальна вартість робіт оцінюється у понад 557 млн доларів.

Також у рамках проекту HISAR створюється далекобійний ЗРК HISAR-U з дальністю дії у 100-150 кілометрів, тависотою ураження до 20 кілометрів.

Він також має отримати можливість знищення балістичних цілей, що дозволить Анкарі почати розгортати власну протиракетну оборону. HISAR-U має бути прийнятий на озброєння у 2023 році.

Читайте також: Як в РФ планують переоснащувати Війська протиповітряної і протиракетної оборони