xcounter
#

Повітряні Сили хочуть замовити розробку українських ЗРК середньої та великої дальності (відео)

13009
Перспективні українські ЗРС середньої та великої дальності СД-300 та "Кільчень"
Перспективні українські ЗРС середньої та великої дальності СД-300 та "Кільчень"

Відповідні проекти – ЗРС СД-300 від ДККБ "Луч" та ЗРС "Кільчень" від КБ "Південне" були представлені у 2021 році

Відповідну інформацію оприлюднив начальник зенітних ракетних військ полковник Борис Генов під час привітання військовослужбовців з Днем Повітряних Сил Збройних Сил України (ймовірно, "старою" версією, яка до 2007 року відзначалася у перші вихідні липня, а з 2027 року перенесена на перші вихідні серпня).

У своєму зверненні, Борис Генов зокрема повідомив й про поточний стан сил ППО та майбутні плани з розвитку.

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"

Так, він нагадав, що у зв’язку з подальшою застарілістю радянських комплексів ППО, котрі стоять на озброєнні підрозділів ЗСУ, наразі розглядається питання закупівлі зенітно-ракетних комплексів у західних партнерів.

У відео Командування Повітряних Сил ЗСУ були продемонстровані кадри з перспективними українськими комплексами середньої та великої дальності
У відео Командування Повітряних Сил ЗСУ були продемонстровані кадри з перспективними українськими комплексами середньої та великої дальності

Водночас Збройні сили зацікавлені й у виготовленні українських комплексів, й роботи по цій темі вже проводяться й мають надію на успіх не лише в Україні.

Макет пускової СД-300 був вперше представлений на виставці Зброя та Безпека-2021
Макет пускової СД-300 був вперше представлений на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"Ці роботи уже розпочаті. Проведені аванпроекти й на даний час проводиться питання по проведенню дослідно-конструкторських робіт. Наші підприємства уже, на сьогодні, мають напрацювання й з інозамовниками. Це показала виставка, яка була проведена в місті Києві (мова йде про "Зброя та Безпека-2021")", - відзначив начальник зенітних ракетних військ ЗСУ.

ТТХ перспективної ЗРС середньої дальності СД-300 від КБ Луч
ТТХ перспективної ЗРС середньої дальності СД-300 від КБ "Луч"

Своєю чергою, під час демонстрації цього привітання у відео від прес-служби Командування Повітряних Сил ЗСУ демонструвалися кадри з перспективними комплексами середньої дальності СД-300 від КБ "Луч" та універсальної зенітно-ракетної системи великої дальності від КБ "Південне" - "Кільчень".

Нагадаємо, перспективний комплекс від ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч", призначений для ураження на дальності до 100 км будь-яких аеродинамічних та балістичних цілей (а в окремих випадках і наземних чи надводних), вперше був продемонстрований (у вигляді макету пускової установки) на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2021" у червні ц.р.

РЛС 90К6 від Іскри - вже готовий компонент ЗРК розглядається як компонент обох перспективних ЗРС
РЛС 90К6 від "Іскри" - вже готовий компонент ЗРК розглядається як компонент обох перспективних ЗРС

При цьому, за словами Генерального конструктора - Генерального директора ДККБ "Луч" Олега Коростельова, для розробки такого ЗРК необхідно лише два роки, після яких комплекс розпочне державні випробування. І на фінансування цієї розробки необхідно фінансування у розмірі близько $40 млн.

ЗРС Кільчень здатна знищити аеродинамічну ціль на відстані до 280 км / Фото: Апостроф TV
ЗРС "Кільчень" здатна знищити аеродинамічну ціль на відстані до 280 км / Фото: Апостроф TV

Своєю чергою, представлений у квітні ц.р. концепт ЗРС великої дальності "Кільчень", від КБ "Південне" має заплановану дальність ураження цілей до 280 км.

За словами розробників, створення новітньої зенітно-ракетної системи "Кільчень", її розробка, складає "близько четвертої або третьої частини вартості комплексу Patriot".

Читайте також: ​Деталі зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч": розбираємо "по гвинтиках" особливості розробки