xcounter
#

У 5-6 разів дешевше за ЗРК Patriot : КБ "Південне" представило нову універсальну ЗРС "Кільчень" з дальністю до 280 км (відео)

56191
ЗРС "Кільчень" від КБ "Південне"
ЗРС "Кільчень" від КБ "Південне"

Українська багатоканальна універсальна зенітно-ракетна система здатна знищувати балістичні та аеродинамічні цілі, а її управління будується на інноваційних технологіях

Про новітню систему, яка потенційно здатна стати конкурентом сучасним комплексам дальньої дії від лідерів в цій сфері (С-400, MIM-104 Patriot тощо), представники Державного підприємства "Конструкторське бюро "Південне" ім. М. К. Янгеля" розповіли у програмі "Security talks з Валентином Бадраком".

За їх словами, наразі вже існує готовий проект ЗРС "Кільчень" (назва річки поблизу Дніпра). Його відеопрезентацію ймовірно готували для Міжнародної виставки "Зброя та Безпека".

Читайте також: Головнокомандувач ЗСУ: "Купіть нам ЗРК Patriot, але протиракетний"

"Ця система, що пропонується, вона є багатоканальною. Вона має ракету, що забезпечує велику дальність враження, понад 200 км. Ця ракета високоманеврена й забезпечує враження багатьох цілей і цим забезпечується універсальність комплексу як проти аеродинамічних цілей (літаки, крилаті ракети тощо), так і проти балістичних", - розповів тимчасово виконуючий обов’язки генерального директора КБ "Південне" Олександр Кушнарьов.

Кільчень
Пускова установка та зенітна ракета ЗРС "Кільчень" / Фото: Апостроф TV

"На сьогодні ми вже маємо дуже гарний наробок, який може забезпечити в досить короткий термін створення цієї системи", - додав він.

Як наголосили в КБ "Південне", вони розробляють повноцінну зенітно-ракетну систему, а не просто комплекс. Тобто в складі "Кільчені" будуть всі компоненти для її повноцінної роботи, включно з радіолокаційними станціями виявлення та цілевказівки.

Кільчень
Пускова установка ЗРС "Кільчень" / Фото: Апостроф TV

"Створення зенітно-ракетної системи, що пропонується повністю забезпечується українською кооперацією. Повністю українська радіолокаційна складова і радіолокатори різних діапазонів частот радіохвиль: і X-діапазон, C-діапазон, S-діапазон. Вони спираються на сьогоднішні наробки, що мають підприємства оборонного комплексу України", - відзначив Олександр Кушнарьов.

ЗРС "Кільчень" за планом буде здатна вести ефективну боротьбу з існуючими та перспективними засобами повітряного нападу, включно з тими, що використовують технології малої помітності (так звану Stealth), незалежно від пори року та час доби, в умовах інтенсивної радіоелектронної протидії противника.

Кільчень
РЛС ЗРС "Кільчень" здатні виявляти ворожі повітряні цілі на відстані до 400 км / Фото: Апостроф TV

"До складу системи входить до шести одиниць зенітно-ракетних комплексів, які здатні уражати маневруючи аеродинамічні цілі на відстані до 280 км, а також обстрілювати одночасно до 12 цілей, шість з яких можуть бути балістичними або до 16 аеродинамічних цілей. З одночасним наведенням до двох зенітних керованих ракет на кожну аеродинамічну ціль та до чотирьох ракет на кожну балістичну ціль", - розповів про нову ЗРС начальник групи проектного відділу КБ "Південне" Валерій Перьков.

Кільчень
ЗРС "Кільчень" готується до запуску по ворожій цілі майже одразу після її виявлення / Фото: Апостроф TV

Відзначається, що сучасність вітчизняної системи, яка розробляється за стандартами НАТО, забезпечується мережецентричним та датоцентричним принципом управління з використання машинного самонавчання і хмарного обчислення, використанням мерехливих командних пунктів, забезпеченням мультирадарної обробки інформації. Використання активної радіолокаційної головки самонаведення міліметрового діапазону забезпечує можливість враження повітряних цілей, які не можуть поставити будь-які завади для протидії цьому комплексу.

Кільчень
ЗРС "Кільчень" здатна знищити аеродинамічну ціль на відстані до 280 км / Фото: Апостроф TV

"Завдяки цьому, ми отримуємо систему "перевертня" - можливість швидкої конфігурації системи, яка не має постійної структури, бойовий порядок якої постійно змінюється. "Серце" - командні пункти недосяжні противнику. Таких "сердець" кілька й частина з них перебуває у віртуальних структурах – "хмарах". Таку автоматизовану систему бойового управління майже неможливо знищити звичайною літальною зброєю", - повідомив начальник відділення розробки випробувань та експлуатації засобів автоматизації й забезпечення наземних і мобільних ракетних комплексів КБ "Південне" Костянтин Корнєєв.

Кільчень
Візуалізація зенітної ракети ЗРС "Кільчень" у подробицях / Фото: Апостроф TV

Він також відзначив, що для розробки та відпрацювання таких принципів керування системою та наведення зенітних ракет на КБ "Південне" створили моделюючий комплекс. Використовуючи потужний обчислювальний центр виконують віртуальні пуски. На підприємстві вважають, це дозволить скоротити час і вартість розробки

За попередніми розрахунками українських розробників, вітчизняний комплекс буде мати значну меншу ціну ніж той же американський Patriot РАС-3 +, що разом з впровадженням новітніх технологій дозволить його просувати й на експорт.

Кільчень
Проект зенітно-ракетного комплексу та його складових від КБ "Південне" представлений на виставці "Зброя та Безпека-2019"

"На сьогодні всім відомий американський комплекс Patriot, і якщо порівнювати вартість закупівлі цього комплексу Україною, то створення зенітно-ракетної системи "Кільчень", її розробка, складає близько четвертої або третьої частини вартості комплексу Patriot", - зазначив т.в.о. гендиректора КБ "Південне".

Patriot
Річного бюджету, що витрачається на закупівлю та модернізацію всього ОВТ ЗСУ, Україні умовно вистачить на закупівлю однієї батареї (4 пускових) Patriot РАС-3+ з протиракетами на один залп. Цього могло б хватити, щоб захистити з фронту більшу частину Києва від не масованого одноразового нападу. Український комплекс орієнтовно обійдеться у 5-6 разів дешевше

"Закупівлю комплексів ЗРС ("Кільчень") також можна порівняти з закупівлею комплексів Patriot. Якщо на чаші терезів з одного боку вартість комплексу Patriot, з іншого боку близько п'яти, шести комплексів нашої зенітно-ракетної системи", - додав Олександр Кушнарьов.

Patriot
Протиракета РАС-3 MSE для комплексу Patriot PAC-3+ використовує для маневрування міні-сопла. Схожа система запроваджена на українській ракеті Р-624 "Вільха" та проекті зенітної ракети в ЗРС "Кільчень"

За його словами шість комплексів ЗРС "Кільчень" повинні забезпечити колову оборону, або секторну. При секторній обороні забезпечується прикриття від повітряних загроз від 250 до 500 км кордону України.

Кільчень
Візуалізація зенітної ракети ЗРС "Кільчень" з різних ракурсів / Фото: Апостроф TV

Однак чи почнеться фінансування цієї розробки з боку Держави наразі не відомо, що, своєю чергою, робить неможливим її створення в "залізі".

"Звичайно, що потрібен час на розробку цього комплексу, але рішення в нас, на жаль, приймаються дуже повільно. Ті пропозиції, що ми надали Міністерству оборони ще більше двох років тому вони були розглянуті, було прийняте позитивне рішення. Однак, на жаль до сьогодні ми так не почали цю розробку", - зауважив Олександр Кушнарьов.

Кільчень
Патент на "Зенітну керовану ракету" від КБ "Південне"

Варто додати, що вперше проект власного зенітного ракетного комплексу (без ракети) КБ "Південне" продемонструвало на виставці "Зброя та Безпека-2019". Ще раніше, у 2018 році, стало відомо про реєстрацію патенту на "корисну модель" Зенітної керованої ракети, яка за зовнішнім виглядом має багато спільних рис з ракетою від ЗРС "Кільчень" (однак значно поступалася за ТТХ).

Читайте також: Коли ЗСУ чекати на "Блискавку": стало відомо про останні напрацювання у створенні українських ракет