xcounter
#

Коли ЗСУ чекати на "Блискавку": стало відомо про останні напрацювання у створенні українських ракет

22788
Макет надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" "Блискавка" від КБ "Південне" на виставці "Зброя та Безпека-2019"
Макет надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" "Блискавка" від КБ "Південне" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Зокрема, ДП "Івченко-Прогрес" вже розробило та перевірило прототип двигуна для "Блискавки"

В Україні продовжується роботи зі створення надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" власного виробництва.

Так, нещодавно директор ДП "Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро "Прогрес" імені академіка О. Г. Івченка", генеральний конструктор Ігор Кравченко повідомив про початок випробувань двигуна для НАКР.

Читайте також: КБ "Південне" у деталях показало надзвукову ракету "Блискавка" (фото)
Блискавка
КБ "Південне" відповідає за інтеграцію проекту, виробництво деталей корпусу, розробку принципів системи керування озброєнням і деякі інтерфейси

"Над напрямком надзвукової ракети ми дуже плідно працюємо з КБ "Південне". У цьому сенсі маємо гарний доробок і вже випробували прототип двигуна на ракету у себе на стендах. З нашого боку, я впевнений, що затримки не буде", - зауважив Ігор Кравченко.

Блискавка
Ракета має модульну структуру. На фото представник КБ "Південне" показує приблизне розташування відсіку наведення. Праворуч - відсік двигуна, ліворуч відсік бойової частини

Також відомо, що для "Блискавки" вже існують прототипи головок самонаведення (принаймні частина з озвучених варіантів). Певні напрацювання по цім системам були здійснені в рамках розробки ОТРК "Сапсан" й можуть бути адаптовані й під меншу ракету.

ГСН
Зразки головок самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу

А ось яким є загальний прогрес по цьому проекту у власне його розробника – КБ "Південне", наразі невідомо. Хоч дніпровські фахівці вже захистили авансовий проект "Блискавки" перед комісією Міноборони, про відкриття дослідно-конструкторської роботи за цим напрямком й досі не чутно.

При цьому, на тому ж "Івченко-Прогрес" вважають, що Україна здатна самотужки розробити й виробляти подібні ракети.

Блискавка
Двигун та паливний бак займають більшу частину НАКР

"Створення проекту "Блискавка", як першого пілотного проєкту, це відпрацювання певних технологічних рішень. Проєкт гідний, і я вважаю, що нашій державі він під силу. І щодо фінансової складової, ціни на таку продукцію цілком помірні, тому ми матимемо своє, а не купуватимемо", - відзначив очільник ДП "Івченко-Прогрес" Ігор Кравченко.

Нагадаємо, вперше проект НАКР "Блискавка" був представлений КБ "Південне" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2019".

Ця зброя призначена для знищення різноманітних наземних, морських та радіоконтрастних цілей на дальності до 110 кілометрів.

Блискавка
КБ "Південне" збирається встановлювати на літаки-носії окремий блок під назвою апаратура перевірки та пуску., що зробить ракету універсальною - придатною до використання на різних типах літаків, від різних виробників

За задумом, ракета буде мати кілька варіантів, з різними типами ГСН (пасивну, активно-пасивну та з комплексацією оптичного й радіолокаційного каналу) та бойових частин (фугасною проникаючою або уламково-фугасною).

В якості носія може бути використаний як фронтовий бомбардувальник Су-24М, так і багатоцільовий винищувач Су-27. Але загалом не виключається адаптація озброєння й під інші моделі бойових літаків.

Х-31
Українська "Блискавка" має стати більш сучасним аналогом радянської Х-31

Варто додати, що Збройним силам подібне озброєння вкрай необхідне. Адже Повітряні сили наразі взагалі не мають на озброєнні керованих ракет "повітря-поверхня" з подібними можливостями.

Блискавка
Макет надзвукової авіаційної керованої ракети класу "повітря-поверхня" "Блискавка" від КБ "Південне" на виставці "Зброя та Безпека-2019"
Читайте також: Швидкі та далекобійні: які ракети посилять палубні винищувачі США