xcounter
#

КБ "Південне" у деталях показало надзвукову ракету "Блискавка" (фото)

42803
Ракета "повітря-поверхня" "Блискавка"
Ракета "повітря-поверхня" "Блискавка"

"Блискавка" значно розширить можливості Повітряних сил України

КБ "Південне" у деталях показало ракету "повітря-поверхня" "Блискавка", аванпроект якої був захищений у жовтні 2020 року.

Ця ракета має дальність польоту у 110 км та призначена для знищення наземних або надводних цілей. Її планують використати для озброєння фронтових бомбардувальників Су-24М. А за умови встановлення додаткового підвісного контейнера і на інших типах літаків, в першу чергу - Су-27.

Читайте також: ​Ізраїль завершив постачання комплексу ПРО Iron Dome до США
Ракета
Ракета "Блискавка" від КБ "Південне"

Рендер "Блискавки" КБ "Південне" показало у своєму відеозвіті з підсумками 2020 року (на 5:43):

На ньому добре видно модульну конструкцію самої ракети, яка складається з декількох відсіків. Двигуна, бортової апаратури, бойової частини та системи наведення.

У ракеті використаний, судячи з усього, прямоточний повітряно-реактивний двигун, який дозволяє розігнати "Блискавку" до надзвукової швидкості. За різними оцінками вона може становити від 2000 до 2500 км/год.

Блискава ракета
Двигун ракети "Блискавка"

Одразу за двигуном знаходиться відсік бортової апаратури, де розміщуються системи керування та навігації - інерційної та супутникової. Таке поєднання дозволяє використовувати GPS виключно, як додаткову систему, інформація з якої лише "підстраховує" інерційну. Додамо, що аналогічне поєднання використовує і крилата ракета Р-360 "Нептун".

Блискава ракета
Апаратура навігації та керування польотом

Далі розміщена бойова частина, та, скоріш за все, радіовисотомір, який також необхідний ракеті для контролю льотних параметрів, особливо на кінцевій ділянці польоту.

ракета блискавка
Бойова частина

На рендері "Блискавка" продемонстрована з активною головкою самонаведення на базі активної фазованої решітки. Це дозволяє їй знищувати радіоконтрастні цілі.

ракета блискавка
ГСН ракети "Блискавка"

Водночас відомо, про можливість її оснащення пасивними головками самонаведення, для ураження РЛС противника. А також головкою самонаведення з комплексацією оптичного та радіолокаційного каналу, яку планують використати в ОТРК "Сапсан" для знищення наземних цілей.

Під питанням залишається шість елементів, які встановлюються у верхню частину ракети. На рендері вони мають якісну деталізацію, але ідентифікувати їх призначення поки не вдалось.

Проте найближчим часом, сподіваємось, Defense Express вдасться детально поспілкуватися з представниками КБ "Південне" та розповісти нашим читачам про подробиці не тільки "Блискавки", а й інших надцікавих проектів дніпрян - "Тайфун" та "Сапсан".

Читайте також: Найцікавіші розробки оборонно-промислового комплексу України, які можуть вийти на полігони у 2021 році