xcounter
#

Найцікавіші розробки оборонно-промислового комплексу України, які можуть вийти на полігони у 2021 році

РСЗВ "Буревій" від ДП "Шепетівський ремонтний завод"
РСЗВ "Буревій" від ДП "Шепетівський ремонтний завод"
17649

Defense Express відібрав п’ять найцікавіших розробок вітчизняного ОПК, які у 2021 році розпочнуть, продовжать, або завершать випробування

У 2021 році, який поставив перед українським оборонно-промисловим комплексом важкі, проте цілком реальні задачі, на полігонах буде проходити цілий ряд випробувань новітнього озброєння.

Поки модернізація Т-64 "Краб" та САУ "Богдана" лише почнуть свої випробування, очікується прийняття на озброєння "Вільхи-М", про ці та інші розробки - у спеціальному матеріалі Defense Express

Читайте також: Боєприпаси для САУ "Богдана", контракт на "Нептун" та велике замовлення для ДАХК "Артем": події тижня від Defense Express

Т-64 "Краб"

Наприкінці 2021 року на полігон має вийти перший дослідний зразок глобальної модернізації Т-64 "Краб" від ХКБМ. Цей танк має стати однією з основних машин ЗСУ до 2045 року, тому об’єднає найкращі рішення, які вже відпрацьовані на "Булаті", Т-84 та "Оплоті".

Defense Express вже зібрав всю доступну інформацію щодо цієї машини та зробив по ньому власний орієнтовний вигляд Т-64 "Краб":

Загалом очікується встановлення на модернізований танк нового прицільного комплексу, який дозволить "працювати" високоточним "Комбатом", а також нічного прицілу, який розширить зону виявлення противника від 0,8 км на звичайному Т-64Б, до 5, 7 або навіть 8 км.

Щодо захисту, то мова, скоріш за все, йде про встановлення елементів динамічного захисту типу ХСЧКВ у штатні контейнери, які вже застосовується на Т-64 зразка 2017, використання протикумулятивних решіток, а також сенсорів попередження про лазерне опромінювання.

Т-84
Багато напрацювань по Т-84 перейдуть на Т-64 "Краб"

А для збільшення ходових можливостей 700-сильний двигун 5ТДФ буде замінено на 1000-сильний 6ТД-1. Це забезпечить питому потужність на рівні, щонайменше, 22 к.с./т., якщо вага "Краба" буде аналогічна "Булату" - 45 тонн.

Наскільки наша редакція виявиться права - стане відомо через рік. Тож - чекаємо.

САУ "Богдана"

У 2021 році мають відновитись випробування колісної САУ "Богдана" у калібрі 155-мм, яка розробляється на "Краматорському заводі важкого верстатобудування".

САУ
САУ "Богдана" почне повноцінні випробування у 2021 році

Для цього чеська Excalibur Army вже поставила снаряди за натівським стандартом. Як виявилось, саме проблема з боєприпасами зумовило паузу у випробуваннях, які тривали майже рік.

Річ у тому, що наприкінці 2019 року "Спецтехноекспорт" поставив 134 одиниці 155-мм артилерійських боєприпасів від турецької компанії MKEK. Проте специфікація та маркування закуплених цих снарядів викликали певне непорозуміння між Міноборони, спецекспортером та розробником САУ.

HE ERFB-ВВ
Далекобійні уламково-фугасні снаряди HE ERFB-ВВ - для України

Тому у 2021 році, очікуємо побачити, як "Богдана" веде вогонь. Бо попри всі інсинуації щодо туманного майбутнього проекту на фоні бажання замовити Dana-M2, у Міноборони запевнили - "Богдана" потрібна для ЗСУ, бо призначене для озброєння артилерійських бригад, а чеська САУ може замінити причіпні радянські гармати.

"Вільха-М"

Вже декілька років поспіль ДККБ "Луч" є одним з основних флагманів оборонно-промислового комплексу України. І у 2021 році одразу декілька проектів від цього київського КБ будуть тестуватися на полігонах. І одним з найпріоритетніших є "Вільха-М", яка у цьому році має завершити державні випробування.

Нагадаємо, що у порівнянні зі звичайною "Вільхою" у її модернізованій версії дальність була збільшена з 70 до 110-120 км, при збереженні надвисокої точності у +/- декілька метрів.

Вільха-М
Пуск ракети "Вільха-М"

Водночас швидкість ракети на кінцевій ділянці траєкторії становить близько 3,4 М, що робить ці ракети надскладними цілями для перехоплення навіть сучасними засобами ППО.

"Сокіл-300"

Ще одна розробка від ДККБ "Луч", яка у випадку максимального сприяння та фінансування з боку Міністерства оборони України, може піднятися у небо вже у 2021 році - ударно-розвідувальний БПЛА оперативно-тактичного рівня "Сокіл-300".

Ця вперше була продемонстрована у листопаді 2020 року у вигляді повнорозмірної моделі. Попри можливість використання високоточного озброєння, головна перевага "Соколу-300", у його оснащенні, разом із традиційною оптико-прицільною станцією наведення, двома бортовими радіолокаційними станціями, які здатні виявляти цілі на фоні землі.

Сокіл-300
"Сокіл-300": склад БПЛА

Це надважливо, бо в Україні від 100 до 160 днів на рік - хмарна погода, через які стає безпорадними телевізійні та тепловізійні канали.

Бортова РЛС
Бортова РЛС "Сокіл-300"

Загалом "Сокіл-300" покликаний замкнути високоточний контур та виявляти цілі для "Нептуна" та "Вільхи". Бо будь-яка далекобійна високоточна зброя для ефективного використання в першу чергу потребує передачі у режимі он-лайн точних координат цілі.

"Тайфун"

У оновлення ракетної компоненти ЗСУ свій внесок робить і КБ "Південне", яке розробляє цілу низку ракет для РСЗВ "Град" та "Ураган" зі збільшеною дальністю. У 2021 році очікується продовження вогневих випробувань, які почались у 2020 році.

Зокрема у квітні минулого року вже пройшли перші пуски "Тайфун-1" - 122-мм снаряду для "Град", який дозволяє збільшити дію цієї системи у два рази - до 40 км. Водночас бойова частина у 18,4 кг - залишається без змін.

КБ "Південне" розробляє і кориговану версію - "Тайфун-1М", яка дозволяє перетворити "Град" на високоточну систему озброєння. Окрім того, йде розробка і снаряду для 220-мм системи типу БМ-27 "Ураган" - "Тайфун-2".

Враховуючи створення в Україні таких 122-мм систем, як "Верба" та "Берест", а також 220-мм "Буревію", то оновлення реактивних снарядів, дозволить у рази підняти бойову ефективність реактивної артилерії ЗСУ.

Дивіться також: Найвидовищніші фото з навчань Збройних Сил України у 2020 році​