xcounter
#

Боєприпаси для САУ "Богдана", контракт на "Нептун" та велике замовлення для ДАХК "Артем": події тижня від Defense Express

9760
Боєприпаси для САУ "Богдана", контракт на "Нептун" та велике замовлення для ДАХК "Артем": події тижня від Defense Express

ЗСУ отримають комплекс "Нептун" у 2021 році, компанія Excalibur Army поставила Міноборони України нові 155 мм боєприпаси, а ДАХК "Артем" отримала велике замовлення на ракети "Нептун" та РС-80: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Контракт на "Нептун"

Міністерство оборони України та ДержККБ "Луч", що входить до складу ДК "Укроборонпром", уклали контракт на поставку протикорабельних комплексів "Нептун". Про це повідомляє прес-служба самого "Укроборонпрому".

Комплекс
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

"Державне Київське конструкторське бюро "Луч" та Міністерство оборони України уклали контракт про постачання до війська у 2021 році берегових комплексів РК-360 МЦ "Нептун". Це відбудеться у рамках Державного оборонного замовлення", - сповістили в установі.

В "Укроборонпромі" також деталізували, що комплекси "Нептун", що постачатимуться українському війську, включатимуть в себе уніфіковані пускові установки, транспортні та транспортно-заряджаючі машини, а також рухомий командний пункт, де зосереджується вся інформація, необхідна для роботи комплексу.

Боєприпаси для випробування САУ "Богдана"

Як стало відомо Defense Express, нещодавно було виконано контракт між Міністерством оборони України та чеською компанією Excalibur Army на постачання значної кількості 155-мм боєприпасів, які були закуплені оборонним відомством для проведення випробувань нової самохідної артилерійської установки 2С22 "Богдана".

САУ
САУ "Богдана" перед першим показом

На фотографіях боєприпасів, які поставлені в рамках контракту для Міноборони України, видно маркування. Це як практичні боєприпаси, так і далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ.

Такі 155 мм боєприпаси ERFB та ERFB-BB застосовують у таких САУ та системах як ZUZANA, NORA B-52, G5/G6, M109, M198, FH-70, KRAB, KH-179 та інших.

155-мм боєприпаси
Далекобійні уламково-фугасні снаряди з поліпшеною аеродинамікою і ведучим паском HE ERFB-ВВ - для України

Ці 155 мм артилерійські снаряди великої дальності призначені для використання сучасною буксированою та самохідною артилерією з довжиною ствола у 39, 45 та 52 калібрів. Дальність стрільби цими боєприпасами у найбільш просунутих САУ становить до 44 км.

Надпотужні набої

На АТ "Завод "Маяк" (входить до складу ДК "Укроборонпром") розробили та запровадили малосерійне виробництво нових високоточних далекобійних набоїв 12,7х114 HL, що здатні пробити броню БТР чи пошкодити гусеницю танка на відстані до 3 км.

Набої АТ
Набої калібру 14,5х114 (ліворуч) та розроблені на АТ "Завод "Маяк" 12,7х114 НL

В основу розробки лягла ідея використати кулю .510" калібру (12,95 мм) в гільзі від патрона 14,5х114, що дає можливість поєднати високу точність 12,7 мм кулі з великою дальністю та бронебійністю.

Нові набої від Заводу "Маяк" виготовляються у двох варіантах: антиматеріальний - 12,7х114 HL (куля БС, 55г) та високоточний, снайперський - 12,7х114 HL (куля 750gr Solid Match). Обидва боєприпаси призначені для використання в високоточному снайперському мультикаліберному комплексі "Володар обрію".

Використання нових патронів дає можливість український снайперській гвинтівці мати значно меншу ніж у великокаліберних аналогів (14,5 мм) масу (до 15 кг) та довжину (до 1,6 м загальна, при довжині ствола до 1000 мм). При цьому "Володар обрію" має на 30% менший імпульс віддачі та на 40% збільшену настильність та бронебійність на всіх дистанціях стрільби.

"Богдан-Моторс" і можливе банкрутство

Прес-служба "Богдан-Моторс" повідомила про відкриття одним з її кредиторів провадження у справі про банкрутство вітчизняної компанії.

"23 грудня цього року Господарським судом Дніпропетровської області відкрито провадження у справі про банкрутство АТ "АК "Богдан Моторс", - відзначили у пресслужбі автовиробника.

Вантажівки підвищеної прохідності "Богдан-6317" 6х6 для ЗСУ

Скрутне фінансове становище, спричинила коронавірусна криза, кримінальні впровадження та відсутність замовлень з боку Міноборони. Все це робить неможливим отримання підприємством нормального доходу та кредитування. Детальніше про ситуацію – у матеріалі Defense Express.

ДАХК "Артем" отримала велике замовлення на ракети "Нептун" та РС-80

ДАХК "Артем", що входить до складу ДК "Укроборонпром", повертається до нормального режиму роботи завдяки замовленню від Міноборони на виробництво крилатих ракет комплексу "Нептун" та некерованих авіаційних ракет РС-80.

Протикорабельний комплекс
ДАХК "Артем" є один з ключових співвиконавців у проекті "Нептун" від ДККБ "Луч"

Про це очільник ДАХК "Артем" Володимир Зімін повідомив в ексклюзивному коментарі для Defense Express.

"Наше підприємство повертається до нормального режиму роботи, і бачить серйозні перспективи в наступному році для росту. Це відбулось завдяки тому, що Міноборони забезпечило виконання замовлення по РС-80, і цей договір передбачає поставку за значно більшим обсягом, аніж за попереднім договором. І також – у нас зрушила з місця справа по замовленню на ракети до комплексу "Нептун", - сповістив Володимир Зімін.

Гарної неділі!

Читайте також: Українські ракети від ДержККБ "Луч" отримає Катар: турецька компанія ASELSAN виграла контракт на поставку бойових модулів Serdar