xcounter
#

Українські ракети від ДержККБ "Луч" отримає Катар: турецька компанія ASELSAN виграла контракт на поставку бойових модулів Serdar

Бойовий модуль Serdar
Бойовий модуль Serdar
18307

Турецька компанія ASELSAN виграла контракт на 38 мільйонів доларів на поставку власних бойових модулів Serdar з протитанковою ракетною установкою та систем виявлення вогнепальної зброї Seda.

Компанія ASELSAN повідомила про цю угоду 31 грудня 2020 р. на платформі публічного розкриття інформації (відому під турецьким акронімом KAP).

"Між ASELSAN та міжнародним замовником підписано контракт на загальну вартість 38 266 780 доларів США на експорт протитанкових систем запуску ракет, інерційних навігаційних систем та систем виявлення вогневих точок" - йдеться у заяві ASELSAN.

Читайте також: Туреччина збирається розпочати ліцензійне виробництво ПТРК "Скіф"
Модуль Serdar з протитанковою ракетною установкою з українськими ракетами

Міжнародним замовником, швидше за все, буде Катар. Раніше Катар придбав у Туреччини 100 броньованих автомобілів Yörük (4×4) та 400 автомобілів Ejder Yalçın (4×4), яких виробляються на потужностях турецької компанії Norul Makina.

Бронемашина від Norul Makina з бойовим модулем з Serdar з протитанковою ракетною установкою

Yörük є є більшим і вміщує дев’ять бійців. Він призначений для виконання різних завдань - таких як протиповітряна оборона, протитанкова боротьба, розвідка, управління, розмінування тощо.

Бронемашина Ejder Yalçın, у свою чергу, може транспортувати до семи чоловік особового складу. Ejder має V-подібний корпус, що робить його більш придатним для ескортних місій та виконання завдань з підтримки конвоїв.

Замовлені системи від компанії ASELSAN встановлюються на ці бронеавтомобілі від Norul Makina.

Модулі Serdar від турецької ASELSAN з українськими керованими ракетами на бронеавтомобілях Ejder на параді на честь Дня незалежості Катару у 2018 році.

Так, у 2018 році, Катар на параді на честь Дня незалежості продемонстрував бойовий модуль Serdar від турецької ASELSAN з українськими керованими ракетами на 31 бронеавтомобілі Ejder.

Перед цим, у травні 2018 року, Державне Київське конструкторське бюро "Луч" в партнерстві з представниками турецької компанії ASELSAN провело випробування цього нового бойового модуля Serdar з каналами управління та ракетами від ПТРК "Скіф".

У 2019 році Київ та Анкара домовились про спільне виробництво ПТРК "Скіф" на території Туреччини. Розпочати виробництво планується під егідою створеного спільного підприємства Black Sea Shield ("Щит Чорного моря"). У цьому підприємстві Україна має 49% акцій, Туреччина – 51%.

ПТРК
ПТРК "Скіф" від ДККБ "Луч" на одній зі збройоіих виставок

Проте поки що, з огляду на триваючий процес завершення формальних процедур задля діяльності Black Sea Shield, всі керовані ракети для модулю Serdar виготовлятиме Україна.

Вихід ракети з ТПК

При цьому важливо, що у серпні 2020 р. Катар розмістив замовлення на додаткову потавку турецких броньованих машин. Було укладено контракт між катарським Barzan Holdings та Nurol Makina, дочірньою компанією турецької Nurol Holdings.

Здача першої партії транспортних засобів від Norul Makina відбудеться в 2021 році, що збігається з очікуваною поставкою систем ASELSAN. Другу партію автомобілів катарські військові отримають у 2022 році.

Читайте також: ​Туреччина готова побудувати в Україні завод для виробництва Bayraktar TB2 - Олег Уруський