xcounter
#

Слідом за КрАЗом: "Богдан-Моторс" повідомила про можливе банкрутство та припинення роботи для ЗСУ

32881
Вантажівки підвищеної прохідності "Богдан-6317" 6х6 для ЗСУ
Вантажівки підвищеної прохідності "Богдан-6317" 6х6 для ЗСУ

Незабаром Україна взагалі може втратити будь-яке виробництво автомобільної техніки

Прес-служба "Богдан-Моторс" повідомила про відкриття одним з її кредиторів провадження у справі про банкрутство вітчизняної компанії.

"23 грудня цього року Господарським судом Дніпропетровської області відкрито провадження у справі про банкрутство АТ "АК "Богдан Моторс", - відзначили у прес-службі автовиробника.

Читайте також: ЗСУ поставлені автоцистерни від дилера МАЗ на 2,5 млн дорожче, ніж пропозиції від "КрАЗ" та "Богдан" (фото)
Богдан-6317
Одна з партій вантажівок підвищеної прохідності "Богдан-6317" 6х6 для ЗСУ

Скрутне фінансове становище, спричинила коронавірусна криза, кримінальні впровадження та відсутність замовлень з боку Міноборони. Все це робить неможливим отримання підприємством нормального доходу та кредитування.

Богдан-2351
Командирські автомобілі "Богдан-2351" від "Богдан-Моторс"

Згідно з оприлюдненими "Богдан-Моторс" даними, "доходи компанії впали у рази". Зокрема, якщо минулого року загальна сума сплачених податків та зборів становила понад 384 млн гривень, то за 11 місяців поточного року цей показник знизився до 120 млн грн.

Богдан-2251
Партія санітарних машин "Богдан-2251" ЗСУ

"Державні закупівлі теж значно скорочені і не мають динаміки розвитку. У компанії "Богдан Моторс" цього року був фактично закритий завод у Черкасах, який виготовляв автомобільну техніку для Міністерства оборони України. Зараз у цехах цього підприємства порожньо, а висококваліфіковані працівники підпали під скорочення", - повідомила прес-служба підприємства.

Барс-8
ББМ "Барс-8" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Нагадаємо, до недавнього часу "Богдан-Моторс" отримувала досить численні замовлення від Збройних сил. Так у минулі роки компанія поставила у військо значну кількість військових вантажівок "Богдан-6317" (локалізована в Черкасах версія білоруського МАЗ-6317), санітарні та командирські легкові автомобілі "Богдан-2251" та "Богдан-2351" (локалізовані версії китайських пікапів Great Wall Wingle 5). Також підприємство виготовляє бронемашини "Барс-8" (прийняті на озброєння ЗСУ у 2019 році).

Богдан Моторс

Однак цього року ситуація кардинально змінилися. Зокрема в численних тендерах Міноборони на замовлення автомобільної техніки у 2020 році компанія "Богдан-Моторс" участі або не бере, або її дискваліфікують. Замість цього військові просто закуповують готові МАЗи в Білорусі.

МАЗ-631727
П'ять нових автоцистерн АЦ-12 63221 від ДП "45 експериментальний механічний завод" на шасі МАЗ-631727-272-000Р2 поставлених ЗСУ у 2020 році

Ще гірша ситуація в іншого виробника автомобільної військової техніки – ПАТ "АвтоКрАЗ". Підприємство вже об’явлено банкрутом і не працює практично весь 2020 рік.

З втратою цих підприємств, Україна опиниться взагалі без власних виробників вантажної та спеціалізованої автотехніки/шасі й буде на 100% залежати від іноземних постачальників такої техніки. До того ж, через можливе припинення виробництва автозапчастин, численний автопарк ЗСУ та МВС може зіштовхнутися з проблемою ремонту вже експлуатуємих автівок.

Читайте також: Руслан Хомчак: "Під "Нептун" ми хочемо, щоб була база Tatra"