xcounter
#

ЗСУ закупили 41 цивільну вантажівку МАЗ на 8 млн гривень дорожче ніж військовий варіант

27682
Вантажний автомобіль МАЗ-631727 поставлений ЗСУ компанією ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" / Фото: Юрій Повх
Вантажний автомобіль МАЗ-631727 поставлений ЗСУ компанією ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" / Фото: Юрій Повх

Принаймні так стверджує колишній помічник міністра оборони України Юрій Повх

За його словами, закуплені Міноборони літом цього року 41 вантажний автомобіль підвищеної прохідності вантажопідйомністю від 8 до 12 тонн (МАЗ-631727) не відповідають за багатьма критеріями машинам такого класу.

"У результаті військові отримали фактично перефарбовані у зелений колір цивільні автомобілі за ціною значно вищою, ніж у вітчизняних виробників", - відзначив Юрій Повх.

Читайте також: ЗСУ поставлені автоцистерни від дилера МАЗ на 2,5 млн дорожче, ніж пропозиції від "КрАЗ" та "Богдан" (фото)
Тендер ЗСУ

Нагадаємо, 19 червня ц.р. на майданчику Prozorro було оприлюднено тендер з трьох лотів, щодо придбання 41 одиниці вантажних автомобілів на загальну суму у 99 534 060 гривень.

Хоч документи подавали одразу шість учасників, власне до торгів було допущено лише три. При цьому, ще на етапі подання документації було відхилено пропозиції від ТОВ "Кременчуцький автомобільний завод" (з КрАЗ) та ДП "Автоскладальний завод №2" ПАТ "Богдан-Моторс" (з вантажівками "Богдан-63172").

МАЗ-631727 ЗСУ

В результаті з трьох конкурсантів представники Міноборони обрали пропозицію ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" та закупили дещо перероблені вантажівки МАЗ-631727.

МАЗ-631727 ЗСУ

За ствердженнями експосадовця Міноборони, пропозиція "Будшляхмаша" дорожча ніж аналогічні локалізовані "Богдан-63172", які поставлялися ЗСУ у 2019 році, на 200 тисяч гривень за одиницю. Тобто загальна переплата склала понад 8 000 000 гривень.

МАЗ-631727 ЗСУ

Більш того, закуплені МАЗ-631727 мають значну кількість невідповідностей військовому класу, фото яких надали волонтери.

Зокрема стверджується, що замість нормальної лебідки машини обладнані "бюджетним" китайським варіантом з коротким тросом та тягловим зусиллям нижче 10 тонн (що замало для автомобіля вантажністю 12 тонн).

МАЗ-631727 ЗСУ

Автівки, за словами Юрія Повха, мають занизьку бортову платформу (що значно погіршує можливості обслуговування в польових умовах), недоцільно розміщений ящик для інструментів (який має всі шанс відірватися й погіршує геометричну прохідність авто), відсутні шторки світломаскування кабіни.

МАЗ-631727 ЗСУ

Також поставлені ЗСУ вантажівки МАЗ начебто укомплектовані низькоякісним (цивільним) набором шанцевого інструменту та не мають кріплень для нього й буксирувального троса, а у кузові відсутні освітлення й вентиляційні клапани. В комплектації авто відсутня радіостанція (встановлення якої раніше на машинах такого класу передбачалось).

МАЗ-631727 ЗСУ

Окремо відзначається фарбування вантажівки, яке було проведене не тільки там де потрібно, я й у таких місцях як радіатор або частина двигуна, що погіршує теплообмін системи охолодження та ідентифікацію запчастин.

МАЗ-631727 ЗСУ

Колишній посадовець відзначає, що на відміну від аналогічних моделей КрАЗ та "Богдан", які свого часу пройшли визначальні відомчі випробовування ЗСУ, про відповідну перевірку білоруських вантажівок нічого не відомо.

МАЗ-631727 ЗСУ

Варто додати, що ситуація з постачанням вантажних автомобілів Збройним силам дійсно не дуже зрозуміла. ПрАТ "АвтоКрАЗ" наразі проходить процедуру банкрутства й не виробляє техніку, також відсутні замовлення для локалізованих версій від "Богдан-Моторс".

МАЗ-631727 ЗСУ
Вантажний автомобіль МАЗ-631727 поставлений ЗСУ компанією ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш" / Фото: Юрій Повх

На сьогодні очільники української армії нажаль схоже й самі не знають, які нові автомобілі мають стати базовими для Збройних сил й стверджують, що "наразі оновлення автомобільної техніки в українському війську не є пріоритетом". І подібне ігнорування таких потреб є досить дивним, адже гарна логістика та уніфікація є одним з основних базових постулатів армій НАТО, до яких начебто наближаються українські військові.

Читайте також: Міноборони закуповує вантажівки із системою Multilift на базі МАЗ майже на 50 мільйонів гривень