xcounter
#

"Спец-Ком-Сервіс" продає десятки вантажівок МАЗ на тендері Міноборони вже навіть без конкурентів

4658
Військова версія повнопривідної вантажівки МАЗ 6317
Військова версія повнопривідної вантажівки МАЗ 6317

Черговий тендер на закупівлю "еквівалентів КрАЗ-6322ТЕМ" на 72 млн гривень практично завершений

Якщо хтось думає, що останні події в Білорусі чи декларовані Урядом та Президентом "підтримка вітчизняної промисловості" та "створення нових робочих місць" якось відобразилась на постачаннях вантажівок ЗСУ, то ви помиляєтесь.

Тотальна "МАЗифікація" автопарку Збройних сил триває і схоже тільки-но набирає обертів.

Читайте також: ДНДІ проводить відомчі випробування мобільного штабного пункту управління (фото)

Зокрема в недавньому тендері Міністерства оборони від 28 вересня ц.р. взагалі був лише один учасник, який і став переможцем, вже відоме по іншім тендерам цього року ТОВ "Спец-Ком-Сервiс".

Згідно з даними, оприлюдненими на майданчику державних закупівель ProZorro, Міноборони хоче закупити 16 одиниць "транспортно-евакуаційних машин КрАЗ-6322ТЕМ або еквівалент" за 72 мільйони гривень.

Власне "еквівалент", в лиці "Легкого евакуаційного колісного транспортера-тягача СкС-КЕТ-ЛмEMl2PR 6х6 на базі автомобіля МАЗ 631727" їм і було оперативно запропоновано схоже прямо таки монополістом в цій сфері ТОВ "Спец-Ком-Сервiс".

Переможець обраний 21 жовтня ц.р. й наразі очікує підписання контракту, за яким вже 15 грудня 2020 Збройні сили України отримають черговий "еквівалент" вантажівок КрАЗ від білоруського виробника.

МАЗ 6317
Версія МАЗ 631727 відрізняється від класичного МАЗ 6317 заміною російського двигуна ЯМЗ китайським - Weichai Power

Нагадаємо, в цьому році вже проходили схожі тендери (в яких переможцем став МАЗ 6317) від Міноборони на закупівлю 41 вантажівки підвищеної прохідності вантажопідйомністю від 8 до 12 тонн (вартість 100 млн грн) та дев'яти вантажних повнопривідних автомобілів із системою Multilif (вартість 50 млн грн). Однак в них, попри участь, "Спец-Ком-Сервiс" програв за ціною іншому постачальнику МАЗів - ТОВ "Торговий Дім Будшляхмаш".

Богдан 6317
"Богдан 6317" виробництва "Богдан Моторс" власне є тим самим МАЗ 63172, але зі збільшеною локалізацією

Крім того, були й інші закупки – 25 пожежних машин на 200 млн гривень (шасі МАЗ 6302) або п'яти автоцистерн на 11 млн грн (обрали все той же МАЗ-631727, хоч він був дорожчий за локалізований "Богдан").

КрАЗ-6322
Українське шасі КрАЗ-6322 є базою для практично всіх машин ЗСУ й до недавнього часу всім задовольняло військових

При цьому, досить цікавим фактом є те, що лише в перших тендерах брали участь "Богдан-Моторс" (з локалізованою версією МАЗ) та "АвоКрАЗ" (зі стандартним шасі КрАЗ-6322 яке до недавнього часу було основним в ЗСУ й давно прийняте на озброєння). А ось в останніх тендерах вони навіть не надають пропозицій. Можливо тому, що не сумніваються в результаті "тендеру" й спрва тут, схоже, не якості та ціні.

Читайте також: КрАЗ замінять на МАЗ: 20 лазневих комплексів для ЗСУ у цьому році будуть на іншому шасі