xcounter
#

​Ізраїль завершив постачання комплексу ПРО Iron Dome до США

Пуск  Iron Dome
Пуск Iron Dome
1306

Iron Dome справедливо вважається найефективнішим комплексом протиракетної оборони

Ізраїль передав до США другу батарею комплексу протиракетної оборони Iron Dome від Rafael, завершивши контракт, який був підписаний у 2019 році.

Перша батарея була поставлена у вересні минулого року та вже знаходиться у процесі введення до експлуатації.

Читайте також: Найважчі завдання оборонно-промислового комплексу України у 2021 році

Як підкреслило у своїй заяві Міністерство оборони Ізраїлю, Iron Dome "допоможе армії США захистити свої війська від балістичних та повітряних загроз у районах, де американські війська розгорнуті для виконання завдань".

Очікується, що після тестів комплексів на полігоні у Нью-Мехіко Пентагон розгорне Iron Dome на базах в Іраку та Афганістані.

Iron Dome
Iron Dome успішно використовується Ізраїлем вже 10 років

Станом на сьогодні Iron Dome є найкращим комплексом протиракетної оборони із доведеною на практиці ефективністю. З 2010 року він здійснив понад 2400 вдалих перехоплень. Лише під час операції "Хмарний стовп" у 2012 році ця система перехопила 421 ракет із загальною ефективністю на рівні 85%.

Кожна батарея Iron Dome складається з трьох пускових установок з 10-20 протиракетами Tamir у кожній, радіолокаційної станції та пункту управління. Одна батарея, оціночно, дозволяє захистити до 150 кв. км.

Швидкість реакції комплексу складає лічені секунди, а вірогідність успішного перехоплення, наразі, оцінюється у 0,9. Вартість однієї батареї точно не відома та оцінюється у доволі великих межах: від 50 до 170 млн доларів.

батарея Iron Dome
Батарея Iron Dome для армії США

Протиракета Tamir, попри оснащення чутливою радіолокаційною головкою самонаведення, має невеликі габарити та вагу у 90 кг, що забезпечує надвисоку маневреність.

Вартість пуску оцінювалась у 30-40 тисяч доларів, проте існує інформація про значне зменшення ціни ракети завдяки серійному виробництву та деякому спрощенню технологій без втрати ефективності.

Tamir Iron Dome
Протиракета Tamir

Також цікавою є особливість роботи комплексу, яка пов’язана із тим, що головною загрозою для Ізраїля є реактивні некеровані снаряди типу Qassam із низькою точністю. РЛС будує траєкторію їх польоту, оцінює загрозу та лише у випадку необхідності дає команду на пуск протиракети.

Загалом Iron Dome є лише частиною з багатошарової протиракетної оборони Ізраїля. Вона складається із далекобійної системи Arrow, яка покликана захистити від балістичних ракет середньої та більшої дальності.

На середній ланці - "Праща Давида", яка "працює" проти ракет оперативно-тактичних комплексів. А Iron Dome, здебільшого, призначений для знищення ракет РСЗВ.

На найнижчому рівні розгортається Iron Beam - лазерний комплекс для знищення артилерійських снарядів та мін на відстані до 7 км.

Читайте також: ​Головні перемоги оборонно-промислового комплексу України у 2020 році