xcounter
#

​Деталі зенітної ракети "Корал" від ДККБ "Луч": розбираємо "по гвинтиках" особливості розробки

 "Корал" на виставці "Зброя та Безпека-21"
"Корал" на виставці "Зброя та Безпека-21"
16506

Зенітна ракета "Корал" призначена для ЗРК з дальністю дії до 30 км

ДККБ "Луч" працює над створенням цілої лінійки зенітних ракетних комплексів з дальностями дії у 10, 30-40 та 100 км. Мова йде про ракету РК-10, яка виходить на вогневі випробування вже влітку, продемонстрованої вперше "Корал" та ще не показаної ракети для ЗРК об’єктового класу.

І на виставці "Зброя та Безпека" однією з найголовніших "прем'єр" стала саме зенітна ракета вертикального старту "Корал", про розробку якої Defense Express поспілкувався з Генеральним конструктором - Генеральним директором ДККБ "Луч" Олегом Коростельовим.

Читайте також: ​Стала відома вартість розробки РК-360МЦ "Нептун": цифра, яка приголомшить
Модель ракети "Корал"

"Особливістю "Корала" є те, що у ньому ми використовуємо вже відпрацьовані та вивірені компоненти. Йдеться про двигун, головку самонаведення, управління імпульсними двигунами корекції, інерційну систему, неконтактний радіо- або лазерний детонатор", - повідомив Олег Коростельов.

Щодо можливостей цієї зенітної ракети, то поки мова йде про дальності у межах 30-40 км. Зокрема, з параметрами: довжина - 4,33 метра, максимальний діаметр - 260 мм, маса - 300 кг, з яких 25 припадають на бойову частину, "Корал" має дальність 30 км. Щодо висоти, то поки вона у буклетах визначена у 10 км.

Водночас, якщо порівнювати "Корал" з іншими зенітними ракетами, то можливо виявити певну диспропорцію у цьому значенні.

Наприклад, ракета для "Буку" 9М38 має дальність 32 км, а по висоті - 20 км. Новий турецький HİSAR-O+ здатний знищувати цілі на відстані до 25 км, а по висоті - понад 15 км. MICA VL від MBDA - 20 км за дальністю та 10 км по висоті, а норвезький NASAMS 2 - 30 км за дальністю та 21 км по висоті.

MICA VL MBDA
MICA VL від MBDA

Тобто співвідношення дальності до висоти складає 1,4-2,2. І за цією пропорцією, при максимальній дальності у 30 км, у "Корала" параметр з висоти має складати 13-21 км.

Водночас у ДККБ "Луч" підкреслили, що точні ТТХ будуть залежати від потреб замовника, бо параметри дальності та висоти дії тісно пов’язані з габаритами ракети, кількістю та "енергетичністю" палива, розміром бойової частини. І параметр у 10 км по висоті, судячи з усього, є мінімально гарантованим значенням, а реальні можливості будуть доведені за результатом практичних вогневих випробувань.

(Про ракету "Корал" з 10:50)

Але навіть при "стелі" до 10 км "Корал" повністю відповідає параметрам MICA VL від MBDA. До речі цей ЗРК став одним з бестселерів на ринку комплексів ППО морського базування та встановлюється на цілий ряд корветів та фрегатів. Зокрема мова йде про проекти Gowind від французької Naval Group, нідерландський SIGMA 10514, Khareef від BAE Systems та інші.

SIGMA 10514
Фрегат SIGMA 10514

Своєю чергою ДККБ "Луч" також пропонує встановлення "Коралу" саме у якості ЗРК для турецьких корветів типу Ada. Проте у Міноборони вже були оголошені плани встановити комплекс від MBDA.

Ще одна особливість "Коралу" в тому, що ця ракета є максимально уніфікованою.

"Корал" може застосовуватись з сухопутної та морської платформи, а також підвищуватися на літаки як ракета "повітря-повітря", - підкреслив Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

"Корал" має "пояс" з імпульсних двигунів

Якщо розглянути наземну версію "Корала", то цей комплекс цілком відповідає концепції вже згаданим MICA VL та ще одного бестселера на ринку ЗРК - NASAMS від Kongsberg Defence & Aerospace, а також турецького HİSAR-O+. Тобто - "легкого" мобільного ЗРК "малого-середнього" радіуса дії.

Такі ЗРК призначені для прикриття конкретних об’єктів, на кшталт авіабаз, портів, промислових центрів, тощо. Вони можуть працювати, як окремо, так і у глобальній системі ППО разом із більш далекобійними ЗРК.

NASAMS
NASAMS використовує адаптовану ракету "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM

Цікаво, що у порівнянні з конкурентами, проект від ДККБ "Луч" може оснащуватись двома типами головок самонаведення - активною радіолокаційною та тепловою. Остання технічно дозволяє використовувати ЗРК абсолютно непомітно для противника, бо не дозволяє літаку зафіксувати випромінювання, яке характерне для радіолокаційних ГСН, та прийняти контрзаходи.

Також доволі цікаве застосування "Коралу" у якості ракети "повітря-повітря". Це технічно можливо завдяки масі ракети лише у 300 кг та довжині у 4,33 метра. Для розуміння "стандартна" ракета для Су-27 - Р-27 має вагу від 253 до 350 кг та довжину у 3,8-4,8 метра, в залежності від версії.

Р-27

Водночас дальність польоту "повітряного" "Коралу" спрогнозувати доволі складно. Проте скоріш за все, мова буде йти про ракету далекого радіуса дії, тобто про далекобійність понад 150 км. І у випадку інтеграції цієї ракети до того ж Су-27 "дальність бою" може зрости, у порівнянні із найдалекобійнішою Р-27ЕР1, у 1,5 раза.

Загалом серед конструктивних рішень "Коралу" слід зазначити традиційне для зенітних ракет компонування. Головка самонаведення, яка може бути активною радіолокаційною або тепловою - у передній частині.

ЗРК

Потім - бойова осколково-фугасна частина, яка завершується у районі "поясу" імпульсних двигунів. Останні необхідні для корекції польоту ракети на старті, бо "Корал" має вертикальний пуск. Можливо, що вони також будуть застосовуватись і для більш агресивного маневрування ракети на термінальній ділянці траєкторії, що дозволить спростити перехоплення особливо маневрових цілей.

Апаратний відсік з інерціальною, керуючою та іншими системами, скоріш за все розташований у 230-мм частині корпусу. Далі корпус розширюється до 260 мм і більшу частини ракети займає твердопаливний двигун. Аеродинамічна схема традиційна для сучасних зенітних ракет: Х-подібні аеродинамічні поверхні малого подовження та рульове оперення у хвості.

ЗРК

Таким чином, ДККБ "Луч" цілком об’єктивно не стало "розробляти велосипед", а прагматично підійшло до створення універсальної ракети, яка може посилити, як Повітряні сили, так і ВМС України.

Щодо строків робіт, то у ДККБ "Луч" говорять про готовність вийти на державні випробування впродовж декількох років з моменту виділення коштів.

Читайте також: ​НВК "Іскра" завершує розробку новітньої твердотільної РЛС 90К6 спеціально для ЗСУ