xcounter
#

Як Чехія бюджетно оновлює ППО: без Patriot та NASAMS, частина 1 - SPYDER

Пуск ЗРК SPYDER від Rafael
Пуск ЗРК SPYDER від Rafael
6661

Чеська армія активно розв'язує питання оновлення застарілих радянських ЗРК

Чехія поступово оновлює власну протиповітряну оборону, яка довгий час спиралась на відверто застарілі радянські ЗРК часів Варшавського договору.

Загалом вся наземна компонента ППО країни - це "Куб" та "Стріла-10", які вже важко назвати ефективними для протидії сучасним загрозам. Саме тому Прага за останні роки почала замінювати ці ЗРК, проте вирішила не витрачати шалені кошти на такі комплекси, як MIM-104 Patriot чи NASAMS, а обрала значно економніші варіанти.

Читайте також: Командувач ВМСУ: Перший серійний дивізіон "Нептунів" стане на бойове чергування в середині 2022 року

ЗРК
Пускова ЗРК "Куб" чеської армії, на задньому плані - штатна РЛС комплексу

Враховуючи те, що аналогічне завдання стоїть перед Україною, а начальник зенітних ракетних військ Командування ПС ЗСУ повідомив, що питання закупівлі зенітно-ракетних комплексів у західних партнерів розглядається паралельно з замовленням українських розробок, Defense Express вирішив присвятити цій темі окремий матеріал.

Безпорадний "Куб"

Найбільш далекобійним ЗРК чеської армії є "Куб", який був розроблений ще у 60-х роках та має дальність до 25 км. Звісно можливості цього комплексу, який працює на елементній базі 60-річної давнини, доволі важко назвати сучасними. Особливо враховуючи те, що в СРСР його з 1979 року почали замінювати на "Бук".

ЗРК
ЗРК "Куб" розробелний у 60-х роках

А нищівний удар по репутації цього комплексу, як надійного засобу ППО, разом з ілюзією потужності радянської зброї, був нанесений Ізраїлем у 1982 році під час операції "Арцав-19" на початку Ліванської війни. Тоді за три дні було знищено до 29 батарей ЗРК С-75, С-125 та "Куб" сирійської армії, тобто фактично вся ППО країни.

Арцав-19 медведка-19
Операція "Арцав-19" тривала з 9 по 11 червня 1982 року

Це стало наслідком повної дезорганізації системи протиповітряної оборони завдяки використанню Ізраїлем БПЛА у якості "приманок", тотальних радіоелектронних завад, ефективному застосуванню засобів радіотехнічної розвідки та розподілу цілей. До того ж такий "розгром" був досягнутий без жодних втрат. Було лише пошкоджено два F-15 і це з урахуванням повітряних боїв, в яких було збито ще близько 80 сирійських літаків.

Універсальний SPYDER

Розуміючи моральну застарілість ЗРК "Куб" ще у 2016 році Чехія починає перемовини з ізраїльською компанією Rafael щодо закупівлі комплексу SPYDER.

Загалом SPYDER є доволі цікавим рішенням та класифікується розробником, як ціле сімейство ЗРК ближньої-середньої-дальньої дії. Річ у тому, що загалом існує чотири види SPYDER: SR, ER, MR та LR, які мають максимальні дальності 20, 40, 60 та 80 км та висоти знищення 9, 12, 16 та 20 км відповідно. Більше того, вже проходять тести ракети з дальністю польоту до 100 км.

Це пов’язано з використання двох типів ракет, які насправді є "наземними" версіями ракет "повітря-повітря": Python 5 з тепловою головкою самонаведення, яка відповідає за ближню зону та Derby з активною радіолокаційною ГСН для знищення віддалених цілей. Крім того, вони можуть оснащуватись прискорювачем та змінювати тип старту з "похилого" на "вертикальний".

Python 5 Derby
Ракети Python 5 та Derby у різних версіях

Також в залежності від версії змінюється і РЛС - з EL/M-2016 ATAR на потужніший EL/M-2084 MMR.

EL/M-2016 ATAR EL/M-2084 MMR
EL/M-2016 ATAR та EL/M-2084 MMR

Організаційно батарея SPYDER складена доволі лаконічно: одна командна машина з власною РЛС, до шести пускових установок, та по одній машині заряджання та сервісного обслуговування. Проте SPYDER має відкриту архітектуру та легко інтегрується до загальної системи ППО і може отримувати цілевказівки з інших РЛС.

Також варто зазначити, що кожна пускова ЗРК має власну стабілізовану оптико-прицільну станцію та самостійно може наводити на ціль, як мінімум, "теплові" Python 5.

SPYDER
Пускова ЗРК SPYDER

Загалом SPYDER, створений у 2005 році, доволі складно назвати "супер-популярним" на міжнародному ринку. За весь час, відповідно до офіційних джерел, його експлуатує Індія, Філіппіни, В’єтнам та Азербайджан. Водночас армія оборони Ізраїлю цей комплекс не замовляє, спираючись на MIM-104, "Пращу Давида" та "Залізний купол", останні два з яких, хоча і є спеціалізованими комплексами ПРО, але можуть знищувати й інші повітряні цілі.

Ціна питання

У жовтні 2020 року Rafael повідомив, що міноборони Чехії остаточно прийняло рішення про закупівлю чотирьох батарей SPYDER без офіційного уточнення типу. Ця кількість цілком зрозуміла - зараз Прага має 4 батареї ЗРК "Куб" з 16 пусковими та 4 РЛС.

ЗРК
Чехія має замінити 4 батареї ЗРК "Куб"

Водночас виходячи з суми контракту у 460 млн доларів цілком можливо мова йде про потужніші версії SPYDER-MR або -LR з дальністю дії до 60 або 80 км та до 16 або 20 км по висоті з радаром EL/M-2084 MMR. У цьому випадку вартість однієї батареї складе 115 млн доларів за батарею, додаткові ракети та інші послуги.

Цей висновок можливо зробити завдяки філіппінському контракту 2018 року на 141 млн доларів та три батареї ЗРК у "слабшій" версії ER (40 км за дальністю, 12 по висоті, РЛС - EL/M-2016 ATAR) - тобто по 47 млн доларів за батарею.

SPYDER
Можливості SPYDER в залежності від версії

Але станом на 2021 рік інформація щодо підписання контракту - відсутня, хоча чеська преса час від часу повідомляє, що Прага та Rafael максимально наблизились до підписання твердого замовлення.

У будь-якому випадку вибір Чеської армії максимально прагматичний. За 115 млн доларів доволі важко придбати ЗРК з такими параметрами, які у версії LR вже перевершили можливості С-300ПТ за дальністю ураження.

ЗРК
З іншого боку необхідно розуміти, що замінюється ЗРК, який створений за технологіями 60-річної давнини

Для розуміння, у 2020 році Угорщина на заміну тих самих "Кубів", до речі Будапешт має також лише чотири батареї, обрала NASAMS III від Kongsberg та витратить близько 1 млрд доларів, з яких 730 млн буде витрачено на американські 240 ракет AIM-120. Враховуючи організаційний склад батареї з 9 пускових (по 6 ракет в кожній), то мова скоріш за все йде про чотири батареї NASAMS з незначним запасом додаткових ракет.

NASAMS
ЗРК NASAMS використовує ракети AIM-120

Таким чином Чехія на закупівлі SPYDER з дальністю дії 60-80 км економить 500 млн доларів, якщо порівнювати з NASAMS III з максимальною дальністю пуску близько 40 км.

Висновок для України

Нагадаємо, що відповідно до Візії Повітряних сил України, у якості ЗРК ближньої-середньої дії зазначений саме NASAMS "або подібні". Проте навіть доволі економічно потужна Чехія знайшла доволі цікаву альтернативу цьому ЗРК і може зекономити значні кошти.

Водночас слід нагадати, що ДККБ "Луч" веде розробку системи, яка цілком вписується у вимоги до подібного ЗРК "малої-середної" дальності - зенітну ракету "Корал". Подробиці цієї ракети та її порівняння з конкурентами детально описано в окремому матеріалі.

ЗРК
ЗРК "Куб" був повернутий у склад ЗСУ у 2018 році після модернізації

Окрім того, вже оголошені строки та вартість розробки вітчизняного ЗРК з дальністю дії до 100 км, яку також веде ДККБ "Луч".

У наступному матеріалі про оновлення чеської ППО піде про заміну "Стріли-10" - яку замінюють не менш цікавим рішенням.

Читайте також: ​Ударний БПЛА-вертоліт RZ-500 від "Рамзай": детально про нового "вбивцю танків"