xcounter
#

​Ударний БПЛА-вертоліт RZ-500 від "Рамзай": детально про нового "вбивцю танків"

БПЛА-вертоліт RZ-500 від "Рамзай"
БПЛА-вертоліт RZ-500 від "Рамзай"
7460

БПЛА-вертоліт RZ-500 розпочне повний комплекс випробувань через півроку

На виставці "Зброя та Безпека" вперше був продемонстрований ударний БПЛА-вертоліт RZ-500, який розроблений компанією "Рамзай". Його призначення - розвідувальні дії та удари високоточним озброєнням. А вибір вертольоту у якості платформи робить RZ-500 доволі цікавим рішенням.

Крейсерська швидкість RZ-500: 150-160 км/год, максимальна - 210 км/год. Практична стеля до 4 км. Радіус дії у межах однієї станції управління: 60-80 км. Максимальна дальність польоту - 450 км. Бойове навантаження - 100 кг, ще 100 кг корисного навантаження припадає на бортові системи дрона.

Читайте також: "Кевлар-Е": що пропонує "УкрІннМаш" на заміну БМП-1 (відео)

Детально про RZ-500 Defense Express поспілкувався з директором компанії "Рамзай" Юрієм Польовим.

"Ми обрали вертолітну схему для БПЛА через її тактичні переваги. Вертоліт не потребує посадкових смуг, що розширює можливості його використання. До того ж він може зависати та діяти на надмалих висотах, залишаючись непомітними для РЛС противника.

RZ-500
RZ-500 має злітну вагу у 500 кг

Для виконання бойової задачі RZ-500 може використовувати вітчизняні високоточні ракети з дальністю польоту до 7,5 км. Також ми підготували цю машину для того, щоб озброїти її західним керованим озброєнням з лазерною головкою самонаведення, для чого у прицільному комплексі замінюється лазерний канал.

Варто нагадати, що у всіх ПТРК від ДККБ "Луч" використовується система управління з керуючим лазерним каналом, так звана "лазерна стежка", коли команди передаються на саму ракету. Водночас у західних високоточних ракетах лазер виконує функцію підсвітки, коли ГСН ракети наводиться на "лазерну пляму".

RZ-500
Оптико-прицільна станція БПЛА RZ-500, яка була створена спільно з державними підприємствами

Для наведення озброєння використовується оптико-прицільна станція, яка була створена спільно з двома державними підприємствами - "Фотоприлад" та "Ізюмський приладобудівний завод". Вона оснащена телевізійним, тепловізійним та лазерним каналами. На дальності у 10-12 км вона дозволяє виявити цілі, а на 8 км - ідентифікувати.

"Також ми маємо власні амбіції зі створення власної високоточної ракети, яка буде дешевша за існуючі аналоги. Цю задачу ми розв’яжемо впродовж найближчих декількох років", - заявив директором компанії "Рамзай".

Як підкреслюють розробники, радіоканал передачі інформації має високу завадостійкість. Це досягається перетворенням сигналів у кодований "білий шум", який важко помітити засобами радіотехнічної розвідки, а також використанням вузькоспрямованих антен, як на наземній станції, так і на самому БПЛА.

"Для того, щоб подавити канал зв’язку RZ-500 противник має спочатку виокремити сигнал, який виглядає, як звичайні шуми. А лише потім поставити вузькоспрямовану заваду, що зробити доволі складно.

RZ-500
Наземна антена комплексу RZ-500

І необхідно розуміти, що RZ-500 - це робот. Функції оператора під час керування зводяться до підтвердження захопленої цілі і "взяття на себе" керування у випадку екстреної необхідності. Все інше - у програмному режимі із високим ступенем автоматизації цих процесів", - підкреслив Юрій Польовий.

Водночас, як повідомили розробники, готовність RZ-500 до випробувань досить висока. Фактично всі його складові вже пройшли чи проходять зараз заводські випробування. Зокрема сам БПЛА вже успішно здійснює польоти.

RZ-500
RZ-500 розпочне повний комлпекс випробувань вже зимою

"Сам безпілотний вертоліт вже успішно виконує польоти. За два роки він налітав понад 80 годин. Всі системи RZ-500 будуть готові до листопада 2021 року, тобто у грудні-січні ми будемо готові до повного комплексу випробувань, зокрема і вогневим", - заявив директором компанії "Рамзай".

Читайте також: ​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА