xcounter
#

​Безпілотний стелс Ace One: як екс-очільник ДП "Антонов" створює британсько-український ударний БПЛА

Ace One повинен працювати у "рою"
Ace One повинен працювати у "рою"
15938

Ударний малопомітний БПЛА Ace One створюється британсько-українською компанією Air combat evolution

БПЛА Ace One, поки у вигляді макета, був продемонстрований на виставці "Зброя та Безпека" британсько-українською компанією Air combat evolution.

Defense Express скористався нагодою та детально поспілкувався з головою правління компанії Олександром Лосем, який донедавна очолював ДП "Антонов".

Читайте також: Приклад для українських морпіхів: морська піхота США озброюється баражуючими боєприпасами

Ace One - легкий ударний тактичний БПЛА, який має масу у 7,5 тонн, а вага озброєння у внутрішніх військах складає до 900 кг. Силова установка - український двигун АІ-332, який дозволяє розганятися до майже звукової швидкості - 0,95 Маха, а також підійматися на висоту до 13,7 км. Операційний радіус дії заявлений у розмірі 1500 км.

Ace One
Ace One повинен забезпечити знищення БПЛА противника

Окрім малопомітності, головною особливістю Ace One є система управління, яка забезпечує дії в умовах сучасної війни з активним використанням РЕБ.

"Керування Ace One здійснюється системою з "машинним навчанням", дрони можуть працювати у "рою", виступати у ролі Loyal Wingman - відомого БПЛА для пілотованого винищувача та здійснювати всю роботу з пошуку та знищення повітряних цілей.

Ace One
Розміщення озброєння - у внутрішніх відсіках

"Ройове" використання необхідно для взаємодоповнення функцій машин. Хтось буде постановником завад, хтось буде носієм важкого озброєння, хтось буде знешкоджувати повітряні цілі.

Але найголовніше, і це потрібно усвідомлювати, що війна сьомого покоління - це війна безпілотних машин в умовах постійної жорсткої радіоелектронної протидії. Тобто ці машини мають бути "німими" у радіопросторі.

Ace One
Розробники обіцяють широке використання елементів штучного інтелекту

І Ace One призначений для того, щоб стати одним з елементів протиповітряної оборони. Він не призначений для бою з пілотованими винищувачами. Він призначений для повітряного бою майбутнього, в якому беруть участь БПЛА", - розповів про проект Ace One Олександр Лось.

Як зазначає розробник, всі технології, які використовуються у проекті вони вже опрацьовані. Єдине виключення - "штучний інтелект" та "рой", які є необхідними для повного автономного використання.

Ace One
Ace One також може знищувати наземні цілі звичайним та високоточним озброєнням

Олександр Лось підкреслив, що це дійсно складне питання, проте воно вирішується. Але ще складнішим є політико-правовий аспект проекту.

"В Ace One український двигун, всі системи планера - українські, радіосистеми - здебільшого українські. Але в Україні немає алюмінієвих сплавів, немає вуглецевих композитів. Все це мені добре відомо, бо я зіткнувся з цим на ДП "Антонов".

Олександр Лось
Олександр Лось, голова правління Air combat evolution

Я намагався ввести "Антонов" у світову спільноту, не просто виробників, а підприємств, які мають доступ до матеріалів та технологій. Це майже вдалось, але сталося так, як сталося. Я не дезертир, хтось прийняв таке рішення і Бог їм суддя.

[Примітка від Defense Express: Олександр Лось - конструктор Ан-178, значний час був віце-президентом з виробництва ДП "Антонов", а восени 2020 року очолив держпідприємство, був звільнений через декілька місяців, офіційно - за власним бажанням].

І саме тому компанія Air combat evolution є міжнародною. В нас отримані всі свідоцтва на зразок в Євросоюзі та Україні. І носієм інтелектуальної власності є компанія з Великобританії. В Україні діє афільована компанія, яка займається упорядкуванням роботи в країні.

АІ-332
Двигун АІ-332

Тобто, політичне позиціювання проекту - не українське. А враховуючи теперішні, якщо говорити делікатно, "процедури прийняття рішень", я розумію, що ця машина скоріше потрапить в Україну лише після того, як поступить на озброєння іншої країни.

В нас просто так сталось, що в Україні топчуться по технологіях, по вчених, науковцям, по конструкторах, які здатні робити абсолютно незвичайні речі, які конкурують з будь-якими розробками провідних країн", - підкреслив Олександр Лось.

Читайте також: ЗСУ отримали перший у цьому році модернізований МіГ-29МУ1 (фото)