xcounter
#

​Loyal Wingman від Boeing здійснив свій перший політ (відео)

​Loyal Wingman від Boeing
​Loyal Wingman від Boeing
3213

БПЛА Loyal Wingman призначений для спільних дій з винищувачами

Boeing вперше підняла в небо свою нову розробку - безпілотний винищувач Loyal Wingman, який має діяти спільно з пілотованою авіацією.

Перший політ дрона відбувся в Австралії, де знаходиться відповідальний за цю розробку підрозділ Boeing, а у випробуваннях взяли участь австралійські повітряні сили.

Читайте також: Контроль над морем: Туреччина тренується шукати ворожі кораблі за допомогою Bayraktar TB2

Розміри Loyal Wingman цілком аналогічні легкому винищувачу: довжина 11 метрів, розмах крила 11,7 метра. Заявлена дальність польоту - 3700 км. Корисне навантаження, швидкість та інші параметри - поки не розголошені.

Розробка фінансується австралійським урядом та Boeing, проте у США Loyal Wingman, разом із XQ-58 Valkyrie від Kratos та Avenger від General Atomics, конкурують в аналогічній програмі Skyborg.

Метою цієї розробки є створення безпілотного винищувача, який може діяти спільно з пілотованою авіацією. Зокрема, Boeing визначила, що Loyal Wingman може працювати разом з F-35, F/A-18F, літаком РЕБ Boeing EA-18G, патрульним Boeing P-8A Poseidon та "аваксом" E-7A Wedgetail. Зазначається, що один літак може керувати одразу 16 дронами.

Loyal Wingman Boeing
Loyal Wingman може одночасно працювати у рої з 16 БПЛА

Концептуально Loyal Wingman, який побудований за технологіями малопомітності, має розвинений бортовий радіоелектронний комплекс та може нести озброєння, може взяти на себе цілий ряд задач. Наприклад, саме на нього покладається задача стати першим ешелоном в атаці, коли пілотований літак відіграє лише роль центру керування, залишаючись у безпечній зоні.

Загалом, саме концепція відомих дронів вже стала основною у розвитку авіації у провідних країнах світу. Крім США її накреслює Airbus у Євросоюзі, а РФ намагається доопрацювати С-70 "Охотник", а Індія нещодавно публічно продемонструвала свої напрацювання у проекті Combat Air Teaming System.

Читайте також: Успіх програми Golden Horde: запущені з винищувача бомби одночасно вразили чотири різні цілі