xcounter
#

​Індія приєдналась до "гонки" дронів-винищувачів: вперше показано БПЛА Warrior проекту CATS (фото)

БПЛА Warrior проекту CATS (фото: Tribune India)
БПЛА Warrior проекту CATS (фото: Tribune India)
3017

Дрони-винищувачі вже стали новим напрямом розвитку авіації

Провідна індійська авіабудівна компанія Hindustan Aeronautics вперше продемонструвала повнорозмірний макет БПЛА Warrior, який призначений для спільних дій з винищувачем.

Цей напрям вважається одним із найперспективніших у галузі бойової авіації. Зокрема у США Boeing веде активну розробку Loyal Wingman, конкуруючи із розробкою Kratos XQ-58 Valkyrie. У Євросоюзі Airbus працює над аналогічною зброєю у рамках проекту Future Combat Air System. А РФ на 2024 рік запланувала серійне виробництво С-70 "Охотник".

Читайте також: Круті віражі: як і чим Росія переоснащує військову авіацію

Індія теж вирішила не гаяти час, щоб потім не купляти іноземні розробки, започаткувавши декілька років тому проект Combat Air Teaming System. І перший результат цієї роботи вже продемонстровано.

Warrior CATS
Warrior повторює основну концепцію (фото: Tribune India)

БПЛА Warrior в цілому повторює головні риси конкурентів - малопомітність, наявність розвинутого бортового радіоелектронного комплексу, здатність нести звичайне озброєння та, звісно, працювати у єдиному інформаційному полі з пілотованим винищувачем.

Це дозволяє використовувати Warrior, у якості "відомого" БПЛА, який може взяти на себе декілька задач. Наприклад, він може першим "йти у бій" та завдяки своїй РЛС виявляти повітряні цілі, передаючи інформацію вже на винищувач. Або навпаки, обстрілювати противника, керуючись даними від "ведучого" літака у режимі малопомітності.

До того ж саме такі дрони можуть взяти на себе задачу з "розчищення" протиповітряної оборони, не наражаючи на небезпеку пілота.

Warrior cats
БПЛА Warrior має взаємодіяти із індійським винищувачем Tejas (фото: Lystseva)

Водночас малі розміри БПЛА все одно диктують певні обмеження. Зокрема, дальність польоту Warrior поки окреслена у межах 800 км із всього 80 хвилинами у повітрі, а максимальна швидкість становить 0,7 Маха.

Максимальна злітна вага індійського дрона зараз оцінена у 1300 кг, яка забезпечується двома турбореактивними двигунами HAL РТАЕ-7 з тягою у 400 кг.

Warrior cats
Двигуни Warrior не відрізняються революційними показниками (фото: Lystseva)

Бойове навантаження зараз заявлено у розмірах до 250 кг. У внутрішніх відсіках можливо розмістити дві ракети малої дальності "повітря-повітря" NG-CCM з інфрачервоною головкою самонаведення, або дві малогабаритні крилаті ракети SAAW.

NG-CCM ракета
Ракета NG-CCM (фото: Lystseva)

Працювати дрон має разом із легким індійським винищувачем Tejas, який здійснив свій перший політ у 2001 році, а прийнятий на озброєння у 2015 році. Загалом індійські ВПС вже отримали понад 30 літаків, ще 83 мають бути передані до 2029 року.

Tejas
Винищувач Tejas (фото: Hindustan Aeronautics)

Також у рамках програми Combat Air Teaming System продемонстровано макет крилатої малопомітної ракети Hunter, із заявленою дальністью понад 200 км.

Tejas CATS
Макет Tejas з новиим озброєнням (фото: Lystseva)

А також доволі цікава концепція використання "касетної" ракети ALFA-S, яка слугує для доставки у необхідний район шести баражуючих боєприпасів.

CATS India
Баражуючий боєприпас за програмою CATS
Читайте також: F-16 для України: чи можливо "встати у чергу" за найпопулярнішим у світі винищувачем