xcounter
#

Туреччина зробила власну протирадіолокаційну ракету Akbaba замість американської AGM-88: перші подробиці

TF-X позиціонується як багатоцільовий літак. Він проєктується в основному для завоювання переваги у повітрі, але буде здатний завдавати ударів по наземним і морським цілям. Арсенал його озброєнь поповнюється новими зразками.
TF-X позиціонується як багатоцільовий літак. Він проєктується в основному для завоювання переваги у повітрі, але буде здатний завдавати ударів по наземним і морським цілям. Арсенал його озброєнь поповнюється новими зразками.
1584

Про нову надзвукову протирадіолокаційну ракету стало відомо під час брифінгу турецьких ВПС 30 червня. Було заявлено, що власна розробка має замінити протирадіолокаційні американські ракети на кшталат AGM-88, які застосовуються, зокрема, з F-16.

Окремі деталі про цей проєкт надало американське видання Defense News, кореспондент якого у Анкарі написав, що надзвукова протирадіолокаційна ракета розроблена компанією Roketsan насамперед з огляду на оснащення перспективного турецького винищувача TF-X.

У лютому 2020 року президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що створення TF-X буде "кращою відповіддю на загрози припинити участь Туреччини в програмі F-35".

Ракета отримала назву Akbaba (або "стерв'ятник" англійською мовою), і власне, на цьому головні деталі завершуються . Бо програма вважається секретною і на веб-сайті Roketsan про ракету Akbaba - жодної згадки.

Читайте також: Туреччина показала нові БПЛА Bayraktar TB2 для ВМСУ (фото)

"Ми не можемо надати ніякої інформації про проект Akbaba через секретність з міркувань національної безпеки", - повідомили представники Roketsan у інтерв'ю Defense News 8 липня.

AGM-88 HARM
Пуск ракети AGM-88 HARM

Але на умовах анонімності один з чиновників компанії сказав, що ракети "Акбаба" замінять партію з близько 100 ракет AGM-88 HARM у арсеналі ВПС Туреччини.

AGM-88 HARM
Тактика застосування літаків з протирадіолокаційними ракетами проти радарів системи ППО ворога.

Ракети AGM-88 HARM від американської фірми Raytheon Technologies є відомим і поширеним зразком озброєння. Це високошвидкісна протирадіолокаційна ракета, яка використовується для пошуку і знищення систем ППО шляхом упереджуючого знищення працюючих радарів чергового та бойового режимів противника. До входу у зону враження ППО ворога основного складу авіаційного угрупування прориву.

Невідомо як виглядає нова турецька ракета Akbaba. Але у США теж не тупцюють на місті. Raytheon розробила AARGM-ER, вдосконалену версією протирадіолокаційної ракети AGM-88 HARM. Повідомляється, що у порівнянні з ракетою-попередником зміни настільки великі, що цілком можна говорити про новий зразок цієї зброї. В якості носія цього боєприпасу будуть використовуватися як винищувачі четвертого покоління F-18, так і новітні машини п'ятого покоління F-35.

Офіційний представник ВПС Туреччини сказав, що Akbaba в найближчій перспективі буде використовуватися підрозділом 151-й ескадрилії, який спеціалізується на використанні зброї HARM при експлуатації F-16C/D Fighting Falcons.

"У нас є близько 100 AGM-88 HARM, які будуть замінені на ракету Akbaba. Тобто йдеться про перші замовлення на суму близько 50 мільйонів доларів. Але будуть і наступні замовлення. Це безстрокова програма".

Також було повідомлено, що остаточні показники кількості і вартості контракту на виробницво нової надзвукової протирадіолокаційної ракети від компанії Roketsan будуть залежати від прогресу програми TF-X.

Макет літака TF-X на виставці в Парижі, 2019 рік. Новий бойовий літак TF-X має замінити винищувач F-16. Спочатку він буде оснащений двигунами саме від цього літака, F-16, а згодом їх замінять на вітчизняні. Перший політ літака планується у 2023 році. Але перший політ саме з двигуном турецької розробки винищувач здійснить не раніше 2029 року. Чинний план розробки силової установки передбачає завершення стендових випробувань у 2026-2027 роках. Довжина літака становитиме 21, розмах крила – до 6 метрів. Винищувач буде здатен розвивати швидкість до 1,8 Маха.
Читайте також: Туреччина пришвидшує виробництво винищувачів TF-X п’ятого покоління: коли з’явиться новий літак