xcounter
#

Туреччина пришвидшує виробництво винищувачів TF-X п’ятого покоління: коли з’явиться новий літак

3925
Туреччина пришвидшує виробництво винищувачів TF-X п’ятого покоління: коли з’явиться новий літак

Компанія Turkish Aerospace підтвердила, що винищувач п’ятого покоління TF-X зійде з конвеєра 18 березня 2023 року. Для того, щоб пришвидшити появу літака, в рамках компанії Turkish Aviation and Space Industry (TUSAŞ) буде побудовано новий об’єкт

Анкара пришвидшує роботу власного винищувача після того, як її виключили з програми F-35 через те, що Туреччина придбала системи ППО С-400 в Росії.

У лютому 2020 року президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що створення TF-X буде "кращою відповіддю на загрози припинити участь Туреччини в програмі F-35".

Читайте також: Кінець історії: у США вирішили, що будуть робити з турецькими винищувачами F-35

На об’єкті будуть побудовані ангар, аеродинамічна труба та випробувальний центр з імітації блискавок.

У лютому 2020 року турецькі ЗМІ повідомляли, що Анкара планує створити так званий Центр сприяння випробуванням літаків проти впливу блискавок у рамках проєкту з розробки національного бойового літака п’ятого покоління TF-X.

Турецкий истребитель
Макет літака на виставці в Парижі, 2019 рік

Новий бойовий літак TF-X замінить винищувач F-16. Спочатку він буде оснащений двигунами саме від цього літака, F-16, а згодом їх замінять на вітчизняні. Наразі відомо, що перший політ саме з двигуном турецької розробки винищувач здійснить не раніше 2029 року. Чинний план розробки силової установки передбачає завершення стендових випробувань у 2026-2027 роках.

TF-X буде багатоцільовим літаком. Він проєктується в основному для завоювання перевагу у повітрі, але також буде здатний завдавати ударів по наземних і морських цілях.

За результатами інженерного аналізу та попередніх розрахунків, новий винищувач буде створено за конфігурацією з двома двигунами.

турецкий истребитель
Літак зі зброєю

Довжина літака становитиме 21, розмах крила – до 6 метрів. Винищувач буде здатен розвивати швидкість до 1,8 Маха. Перший політ літака планується у 2023 році.

Читайте також: Китай розпочинає масове виробництво стелс-винищувача J-20B: нові подробиці