xcounter
#

Німеччина знайшла боєприпаси для зенітних установок Gepard, які у квітні пообіцяла передати ЗСУ

6376
Gepard
Gepard

Передача самохідних зенітних установок Gepard Україні вже нагадує справжній серіал з гострими сюжетними поворотами

Епопея з передачею Україні 30 одиниць самохідних зенітних установок Gepard від Німеччини близиться до фіналу. Вперше про можливість передачі цих машин, які були виведенні зі складу Бундесверу, було згадано на початку квітня.

Лише через декілька тижнів, за підсумками першої зустрічі країн НАТО на авіабазі Рамштайн, Берлін офіційно підтвердив, що готовий передати Gepard. Але наприкінці червня офіційно підтвердилось, що боєприпасів 35х228 мм до цієї системи банально немає. Тобто навіть передати 30 машин з повним боєкомплектом Німеччина не може, а наявних 60 тисяч боєприпасів вистачить на 11 секунд вогню для кожної машини.

Читайте також: Рашисти розгорнули схему з відмивання грошей на "зомбі": ніякої фантастики, просто корупція
Gepard

Але, як повідомляє Spiegel, проблему вдалось вирішити. Але не з першого разу. Бо спочатку боєприпаси намагались законтрактувати в одній з країн Південної Америки, але Швейцарія заблокувала їх реекспорт. З боку Defense Express зазначимо, що мова йде, скоріш за все за Бразилію, а щодо Швейцарії, то це вже другий відомий епізод, коли ця країна блокує постачання озброєння в Україну. Перший випадок стосувався близько 20 бойових колісних машин Piranha III, які Данія хотіла передати ЗСУ.

Тому німецький уряд, за інформацією німецького видання, звернувся до виробника боєприпасів у Норвегії й планує, після контрольного відстрілу впродовж наступного тижня, законтрактувати достатню кількість боєприпасів. Якщо контракт буде укладений, то перші Gepard надійдуть до України ще до кінця липня. Тим паче, що екіпажі для них вже проходять навчання у Німеччині.

Зазначимо, що хоча німецькі ЗМІ не вказали назву норвезького виробника, але, скоріш за все, мова йде про компанію Nammo, яка виробляє цілу низку боєприпасів, починаючи від куль для штурмових гвинтівок, завершуючи 155-мм снарядами. Також на сайті компанії зазначено виробництво і лінійки 35х228 у трьох версіях: осколково-фугасний, бронебійний та тренувальний.

Водночас варто нагадати, що "місце у строю" для Gepard знайти, об'єктивно, доволі важко. Справа в тому, що ця самохідна зенітна установка, яка була прийнята на озброєння ще у 1976 році, має дальність стрільби 3,5 км стандартними зенітними боєприпасами. Дальність 5,5 км можливо досягнути лише завдяки бронебійним підкаліберним снарядам. А РЛС машини має огляд лише на дальність до 15 км.

Gepard

Тобто практична ефективність Gepard на передовій буде доволі сумнівна, бо протитанкові ракети армії РФ для вертольотів мають дальність близько 6-8 км. Також доволі спірна ефективність будь-якої гарматної зенітної системи проти БПЛА, окрім випадків застосування снарядів з програмованим підривом, яких у Gepard немає.

Одним з найбільш доцільних сценаріїв використання цієї системи можливо буде знищення дозвукових крилатих ракет. Але армія РФ вже починає все активніше застосовувати Х-22 та навіть зенітні ракети для С-300 для ударів по цивільних об'єктах. Водночас розкоші говорити, що Gepard буде зайвим у ЗСУ зараз немає.

Читайте також: США надають Україні новітні високоточні снаряди для 155-мм артилерії: якою новинкою ЗСУ будуть нищити рашистів