xcounter
#

Німеччина посилить ЗСУ "бандеромобілями" з високоточними ракетами APKWS: від іронії до визнання ефективності

Наземна пускова для APKWS
Наземна пускова для APKWS
20758

"Бандеромобіль" - народна назва пікапа з важким озброєнням, але схоже такий підхід виходить вже на міжнародний рівень та обростає високоточним озброєнням

Уряд Німеччини офіційно повідомив, що посилить Україну 20 ракетними установками у калібрі 70 мм, які будуть встановлені на пікапах та 2000 ракет з напівактивним лазерним наведенням. Ця зброя буде вироблена "з нуля", а не буде передаватися зі складу Бундесверу.

За всім цим, вочевидь стоїть єдина відома система з керованими 70-мм реактивними снарядами - APKWS, які вже передавались США у квітні. Таким чином Німеччина слідом за США передає озброєння для пікапів з блоками авіаційних реактивних снарядів, що завжди вважались, прямо кажучи, "колгоспним" рішенням.

Читайте також: РФ почне "штампувати" чергову "чудо-ракету", якою не зможе обстрілювати Україну

Йшли на нього повстанці або регулярні армії світу у "тяжки години", коли необхідно хоча б якось забезпечити вогневий вплив на противника. Для цього брався доступний автотранспорт, підвісні авіаційні пускові блоки, НУРСи й виходило квазі-РСЗВ, яке доволі часто називають "технічками", а в Україні вже почала закріплюватись інша назва - "бандеромобіль".

нурс пикап технічка

Головним недоліком таких установок є мала вогньова потужність 80-мм НУРСів, розліт снарядів, який дещо більший, ніж при стрільбі з авіаційної платформи та менша дальність ніж при пуску з повітря. Але все трохи змінюється, якщо використовувати вже високоточні реактивні снаряди з напівактивним лазерним наведенням.

Наприклад, такі, як APKWS від BAE Systems - доволі дешеве рішення з перетворення звичайного 70-мм НУРСа Hydra 70 на високоточну ракету шляхом встановлення додаткового модуля, з рульовими поверхнями, в кожну з яких інтегровано мініатюрний лазерний сенсор.

APKWS
APKWS

В цьому випадку така установка вже перетворюється на доволі цікавий багатофункціональний засіб вогневої підтримки переднього краю. І якщо таке рішення цілком активно просуває одна з найпотужніших оборонних компаній у світі, BAE Systems, то дійсно така система має вкрай високі перспективи на полі бою.

Особливо враховуючи те, що підсвітку цілей може робити не сама пускова, а передовий навідник або БПЛА. В цих умовах можливо забезпечити пуск високоточних ракет з закритих позицій, а наземні підрозділи отримають високоточний засіб ураження з дальністю та вогневою могутністю на рівні "82-мм міномета".

За офіційними даними, дальність пуску APKWS з вертольота складає до 5 км. У випадку пуску з землі буде трохи менше, можливо на рівні 3-4 км.

Наприклад, можливо "давити" не тільки стаціонарні вогневі точки, а знищувати бронетехніку та транспорт противника під час руху. Пробиття APKWS достатньо для знищення легкої бронетехніки та ураження танків з виведенням з ладу оптичних приладів та контузією екіпажу.

Єдине важливе "паралельне завдання" - розгалуження у піхотних підрозділах ЗСУ засобів лазерної підсвітки цілей. Останнє має вкрай важливе значення і через те, що значна частина високоточної західної зброї використовує саме такий механізм наведення. Тому такі лазерні підсвітлювачі активно входять у пакети допомоги від США.

Читайте також: Безпілотний HIMARS з втричі більшою кількістю ракет: що відомо про автономну пускову установку AML