xcounter
#

Допомога зброєю від США: чому ЗСУ передають саме дрон Puma та що це за ракети з лазерним наведенням

Система APKWS
Система APKWS
186801

Черговий пакет допомоги зброєю від США на 300 млн доларів включає доволі цікаві зразки озброєння та військової техніки

Оголошений міністерством оборони США перелік озброєння, окрім вкрай цікавого баражуючого боєприпасу Switchblade, містить ще декілька позицій, що можуть якісно вплинути на баланс сил на полі бою.

Зокрема мова йде про безпілотники Puma та ракетні системи з лазерним наведенням. І у навіть далеких від військової справи осіб може виникнути питання: навіщо США передають Україні безпілотники, браку в яких ЗСУ, нібито не відчуває. Але Puma має одну вкрай важливу особливість.

Читайте також: Кадри хірургічної роботи артилеристів ЗСУ: архітектурна пам’ятка залишилася неушкодженою

БПЛА Puma

Зазначимо, що Puma від AeroVironment доволі відомий дрон, яких випустили вже понад 1000 одиниць і стоять вони на озброєнні 18 країн світу, окрім США це Великобританія, Німеччина та Франція.

Puma БПЛА
Puma LE

Загалом це невеликий за розміром, класичний БПЛА, який, на перший погляд не відрізняється нічим від десятків та сотень конкурентів. Навіть характеристики в нього не викликають подиву: 20 км радіус дії (до 60 км із застосуванням додаткової системи зв'язку LRTA) та 5,5-6,5 годин у повітрі.

Проте головне насправді у деталях. А саме - підвісній електронно-оптичній системі - Mantis i45. Ця система, як і у денній, так і у тепловізійній версії оснащується лазерним просвітлювачем.

Mantis i45

За його допомогою стає можливим використання найбільш розповсюдженого типу високоточного озброєння США - ракет, які використовують наведення за відбитим лазерним променем.

Але зараз єдиний БПЛА з такою системою на озброєнні ЗСУ - Bayraktar TB2. Тому поява додаткового дрона "нижнього" рівня буде далеко не зайвим. Тим паче, що саме ракети із лазерним наведенням Україні також збираються передати у цьому ж пакеті допомоги.

APKWS чи Hellfire II

Одразу необхідно підкреслити, що міноборони США не назвало конкретної системи ракетного озброєння з лазерним наведенням. У оригінальному документі використано термін Laser-guided rocket systems.

І для визначення зброї, скоріш за все, ключовим словом має бути rocket, бо він досить сильно обмежує перелік озброєння. Бо для більшості звичних нам ракет у США використовується термін missile. Наприклад, ракета Hellfire II - це саме missile.

IFPC Inc 2-I Multi Mission Launcher
Пуск Hellfire II з напівактивною лазерною ГСН з Multi Mission Launcher

А ось некерований реактивний снаряд Hydra 70 - це вже rocket. А єдина програма перетворення НУРСа в ракетну систему з лазерним наведенням - це AGR-20 Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) від BAE Systems.

APKWS
APKWS - це фактично модуль, який встановлюється у середину НУРСа

Але одразу треба обумовити те, що APKWS на практиці активно використовувався лише з повітряних платформ - літаків та вертольотів. Її інтеграція до українських повітряних машин доволі непросте завдання.

Проте у 2020 році BAE провела серію успішних експериментів з пуском APKWS з наземних платформ.

В результаті вийшла доволі цікава наземна високоточна система "земля-земля".

APKWS

Тож, як один із варіантів, Україна може стати першим бойовим хрещенням цієї системи в умовах реального поля бою.

Читайте також: Гвинтівка проти новітнього Ка-52, бойові "путіномобілі" та видовищні вибухи від ПТРК "Скіф": події тижня війни від Defense Express