xcounter
#

Баражуючі боєприпаси Switchblade для України: гарна пара до Javelin для "піджарки" ворогів

Їх треба поставляти скоріше, аби земля і небо горіли навколо агресорів
Командування сил спеціальних операцій США є користувачем нової системи Switchblade 600 від AeroVironment Inc.
Командування сил спеціальних операцій США є користувачем нової системи Switchblade 600 від AeroVironment Inc.
24115

Президент США Джо Байден 16 березня оголосив про виділення Україні нового великого пакету військової допомоги на суму 800 млн. дол. Вперше у контексті цих поставок було згадано і про ефективні баражуючі боєприпаси, які можуть отримати українські воїни для боротьби за агресором. Тож трохи деталей про цю зброю.

Особливий інтерес у новому пакеті допомоги представляють баражуючі боєприпаси Switchblade, які в Україну ще не постачалися. Це тактичний ударний одноразовий безпілотний авіакомплекс, створений компанією із США AeroVironment.

Баражуючий боєприпас Switchblade 600 від американської компанії AeroVironment Inc.

Є два варіанти комплексу: легкий Switchblade 300 та важкий Switchblade 600. Незрозуміло, який варіант буде поставлений Україні (можливо, що обидва).

Читайте також: Що відбувається з танком рашистів після удару Javelin - відеозапис з дрона

Switchblade 300 призначений для ураження легкої бронетехніки та живої сили. Є варіант БЛА для атаки ворожих дронів. БЛА компактний – 610 мм завдовжки, вага комплекту лише 2,7 кг, їх може нести у рюкзаку 1 солдат. БЛА знаходиться всередині ПУ типу міномета, після запуску у нього розкладаються крила. Ним можна управляти до 10 км, час польоту до 10 хвилин.

Баражуючий боєприпас Switchblade 600 - вид зверху зкрилами, що почали розкладатись після виходу з пускової установки
Баражуючий боєприпас - вид зверху зкрилами, що почали розкладатись після виходу з пускової установки. Системи цього сімейства вже використовуються як Армією США, так і іншими американськими споживачами у різних версіях. Поряд з ними, система також постачається і ряду закордонних споживачів.

Дрон використовує кольорову відеокамеру та GPS для ідентифікації, відстеження та ураження цілей, але його можна й запрограмувати на атаку об'єкта за координатами. Його БЧ еквівалентна ручній гранаті, та здатна вибухати при попаданні у ціль або в повітрі.

Оператор баражуючого боєприпасу Switchblade 600 знаходиться у безпечному місці і не перебуває під загрозою ворожого вогню
Оператор баражуючого боєприпасу Switchblade 600 знаходиться у безпечному місці і не перебуває під загрозою ворожого вогню

Оператор може скасувати атаку та перенацілити дрон. БЛА рухається електродвигуном, летить безшумно, має малі розміри та високу швидкість у момент атаки (до 160 км/год), його складно виявити та збити.

Switchblade 600
Момент старту баражуючого боєприпасу Switchblade 600

Switchblade 600 призначений для ураження важкої бронетехніки (у т.ч. танків). Він важить 23 кг, але його також можна переносити, а час його встановлення 10 хв. Дрон може атакувати цілі на 40 км та перебувати у повітрі до 40 хвилин, швидкість атаки у нього 185 км/год. Бойова частина дозволяє атакувати цілі зверху - так само, як у ПТУР Javelin.

Багатофункціональна головка баражуючого боєприпасу Switchblade 600 дозволяє знищувати як легку бронетехніку, так і живу силу противника
Багатофункціональна головка баражуючого боєприпасу Switchblade 600 дозволяє знищувати як легку бронетехніку, так і живу силу противника

Система управління зроблена на базі планшета з сенсорним екраном. Вона може керувати польотом вручну або автономно, використовує зашифровані канали передачі даних, обладнана модулем GPS із селективною доступністю та захистом від електронного перехоплення. Є шестизарядний варіант дрону (для встановлення на автомобіль або великий БЛА). Вартість Switchblade 600 менша, ніж у ПТРК Javelin. Хотілося б мати таких боєприпасів значно більше ніж 100 од.

Загалом, все озброєння нового пакета поставок допоможе Україні у боротьбі з агресором, а якщо туди згодом додадуться ЗРС С-300П, ЗРК "Бук-М1" та ЗРК "Оса-АКМ" – дуже допоможе.

Олексій Яровий, спеціально для Defense Experss

Читайте також: З ПЗРК по вертольоту рашистів: що відбувається з Ми-24 РФ після влучення Stinger (відео)