xcounter
#

Безпілотний HIMARS з втричі більшою кількістю ракет: що відомо про автономну пускову установку AML

32661
Безпілотний HIMARS з втричі більшою кількістю ракет: що відомо про автономну пускову установку AML

Така система без перебільшення може стати game-changer на полі бою

Сполучені Штати Америки активно працюють над створенням безпілотної ракетної системи на основі HIMARS. Деталі про проект нової зброї розповідає видання Defence Brief.

Програма "безпілотного HIMARS" отримала абревіатуру AML (Autonomous Multi-Domain Launcher, AML – автономна мультидоменна установка). Фактично, AML – це інтегроване у високомобільну артилерійську ракетну систему HIMARS програмне та апаратне забезпечення для автономного управління системою. Але є деякі нюанси.

Читайте також: Дешевша за ATACMS: знищити корабель РФ на відстані 650 км з безпілотного HIMARS ракетою PrSM

У нинішньому вигляді AML – це дистанційно керована ракетна установка, що здатна запускати як і наявні керовані ракети, так і майбутню високоточну ударну ракету PrSM – під час випробувань у 2021 році Армія США запустила сім змодельованих PrSM з пускової AML, які працювали разом з пілотованими HIMARS у складі об’єднаної групи.

HIMARS
Концепція "безпілотного HIMARS

Водночас згодом розробники планують повністю відмовитися від існуючої пілотованої кабіни. Також зазначається, що ALM зможе запустити по ворогу втричі більше боєприпасів – 18 замість 6, як у стандартному HIMARS: "HIMARS треба перезаряджати після залпу з шести ракет. Якщо додати ще 12, вони будуть здатні підтримувати війська на передовій втричі довше" (тут варто зауважити, що у відео вище демонструється безпілотний HIMARS з двома пакетами, у сумі – 12 ракет, а не 18).

HIMARS
Концепція безпілотної ракетної системи HIMARS

Водночас одне з питань, яке мають вирішити розробники під час створення повноцінного "безпілотного HIMARS" – це питання с ситуаційною обізнаністю системи, яка буде їздити не тільки по шосе, але й пересіченою місцевістю.

"Існують різні проблеми з ситуаційною обізнаністю, на які індустрія робототехніки тільки зараз звертає увагу. AML, який також називатимуть HIMARS Increment 2, повинен мати можливість переміщуватися туди, куди йому скажуть. Він має бути здатен сказати: "Гей, тут скеля". Він повинен вміти розпізнавати будь-яку місцевість, на якій він знаходиться", – зазначає Лукас Хантер, керівник проекту AML.

У будь-якому випадку, Хантер вважає, що повноцінний "безпілотний HIMARS стане "знаковою зміною не тільки для військових бойових технологій, а й для самого світу робототехніки".

Читайте також: Ракета HARM з МіГ-29, залп з HIMARS чи "подвійний" SMArt: чим ЗСУ знищили рідкісну російську РЛС (відео)