xcounter
#

Дешевша за ATACMS: знищити корабель РФ на відстані 650 км з безпілотного HIMARS ракетою PrSM

129358
Дешевша за ATACMS: знищити корабель РФ на відстані 650 км з безпілотного HIMARS ракетою PrSM

З новою PrSM ракетні системи HIMARS та M270 можуть стати дійсно універсальною зброєю, що здатна "розстріляти" всю армію ворога на землі та в морі

Поки Збройні Сили України активно нищать окупантів з HIMARS високоточними GMLRS та очікують на рішення по ATACMS, у США активно працюють над новою ракетою для своїх систем – Precision Strike Missile. У виданні Naval News поспілкувалися з розробником цієї ракети, компанією Lockheed Martin, та уточнили деякі деталі щодо цього проекту.

Ракета Precision Strike Missile або PrSM має замінити ATACMS для ракетних систем M142 HIMARS та M270A1 і надасть цій зброї насправді нові можливості у знищенні нової техніки.

Читайте також: Велика Британія хоче приєднатися до програми ракети PrSM, яка "буде знищувати російські ЗРК С-400"
ракета prsm himars
Випробувальний пуск Precision Strike Missile / Фото: Breaking Defense

Для порівняння – дальність нової PrSM декларується у неймовірні 650 км (проти 300 км в ATACMS), водночас у США вже встигли переконатися, що ця ракета може знищувати цілі "далеко за межами 400 км". Зокрема, під час випробувань у листопаді оперативно-тактична ракета PrSM пролетіла майже 500 км.

Prsm ракета himars
Розташування нових ракет PrSM у пусковій установці

Крім того, в одній пусковій HIMARS поміститься одразу дві ракети замість однієї ATACMS. Водночас у Lockheed Martin зауважують, що нова ракета буде значно ефективнішою за ATACMS. І не тільки ефективнішою, але й дешевшою – у компанії не розкривають вартість ракети, але обіцяють, що її ціна буде нижчою, ніж в ATACMS.

PrSM
Порівняння далекобійності PrSM з іншими ракетами

Деталей щодо ТТХ цієї ракети у Lockheed Martin поки не повідомляють. Водночас відомо, що бойова частина ракети є "оптимізованою унітарною боєголовкою, призначеною для досягнення тих же ефектів, що й ATACMS", тобто – повинна мати аналогічну потужність.

Водночас завдяки багаторежимній головці самонаведення ракета PrSM зможе знищувати рухомі наземні та морські цілі. Враховуючи дальність у 650 км, ракетні системи HIMARS, розташовані, наприклад, в Одесі, зможуть "ганяти" російські кораблі ледь не по всьому Чорному морі.

Також виробник наразі розглядає питання оснащення ракети прямоточним повітряно-реактивним двигуном як на твердому, так і на рідкому паливі.

HIMARS ракетна система
Концепція безпілотної ракетної системи HIMARS

Крім того, у Lockheed Martin також зауважили й таке – найближчими роками компанія буде доопрацьовувати варіант безпілотної ракетної системи HIMARS, яка вже бере участь у проекті Convergence-2022.

Читайте також: Northrop Grumman наблизилася до серійного виробництва двигуна для ракети PrSM