xcounter
#

Оголошено скільки саме ЗРК NASAMS отримає Україна та чи будуть це нові або вживані комплекси

Оголошено скільки саме ЗРК NASAMS отримає Україна та чи будуть це нові або вживані комплекси
17807

NASAMS можуть якісно посилити Повітряні Сили України, головне питання лише у тому, коли ми отримаємо ці ЗРК

Командування Повітряних Сил ЗСУ повідомило певні деталі відносно постачання до України зенітних ракетних комплексів NASAMS. Зокрема стало відомо, що ці комплекси виготовляються на підприємстві Kongsberg у Норвегії, а не будуть передані зі складу збройних сил країни-союзника.

Цю інформацію повідомив речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат під час ефіру на "Радіо НВ".

Читайте також: Британія буде воювати з РФ літаками, шукає нові "сюрпризи" для російської ППО

(з 04:14)

"Ми розуміємо, що таке високотехнологічне озброєння мають не велика кількість країн і за ним стоять у черзі. Нам норвезький виробник передасть ці системи... Загалом, передача NASAMS, як і IRIS-T, це не швидкий процес, тому це буде відбуватись поступово і не так швидко, як би нам хотілось вже сьогодні", - повідомив Юрій Ігнат.

Для України це означає, що буде передано найсучаснішу версію ЗРК - NASAMS-3. Яка відрізняється інтеграцією у ракет AMRAAM ER з дальністю знищення цілей до 40 км. Також відомо, що прямо зараз цей комплекс виробляється для Угорщини, Литви, Омана та Катару і деякі з цих країн цілком могли посунутись у черзі заради України.

Також стало відомо, що мова йде саме про дві батареї, але точний їх склад залишається у таємниці. І справа в тому, що він може бути різним, в залежності від потреб та побажань замовника.

У "класичному" складі батареї знаходиться три пускових, один радар та одна машина керування, а також транспортно-заряджаючи машини.

Але у склад батареї може бути введені, наприклад, оптично-локаційна станція для пасивного огляду або станція радіотехнічної розвідки. Також можуть існувати батареї з меншою або більшою кількістю пускових.

Нагадаємо, що про перше прохання надати NASAMS Україна оголосила ще наприкінці березня. Але не варто від цього ЗРК очікувати "різкого зламу" ситуації у повітрі. Особливо відносно перехоплення рашиських ракет, бо це класичний ЗРК протиповітряної оборони.

Цей комплекс може ефективно боротися проти літаків, вертольотів, дронів та крилатих ракет, тобто аеродинамічних цілей. Щодо балістичних ракет, то для NASAMS це не є штатною задачею і відповідні випробування не проводились. Нижче, офіційна специфікація на ЗРК від Kongsberg.

Читайте також: У Пентагоні відповіли чи передають дані ЗСУ для наведення HIMARS