xcounter
#

Британія буде воювати з РФ літаками, шукає нові "сюрпризи" для російської ППО

4377
Британія буде воювати з РФ літаками, шукає нові "сюрпризи" для російської ППО

Британці спробують подолати ворожу ППО за допомогою безпілотників

Королівські Повітряні сили Великобританії провели низку експериментів з роями дронів і довели, що вони можуть бути ефективними проти оборони противника. Про це йдеться у повідомленні видання Defense News.

Так, за словами голови Королівських ПС Великобританії Майка Вігстона, концепція ройового застосування дронів готова до бойових дій – 216-а випробувальна та оціночна ескадрилья Королівських ПС та Управління оперативних можливостей протестували п’ять типів дронів у 13 експериментах з різним корисним навантаженням протягом трьох років.

Читайте також: Безпілотники знову завдають клопоту ППО: в Італії розповіли про нові можливості "ройової" технології
безпілотники ройова концепція ройове застосування
Все більше армій світу звертають увагу на концепцію ройового застосування БПЛА проти ворога

За словами Вігстона, результати експериментів дозволяють стверджувати про "оперативно корисні та актуальні можливості" парку безпілотників Великобританії.

Зазначається, що наразі питання подолання протиповітряної оборони ворога є ключовою перешкодою до застосування "військової сили зверху" – планування повітряних операцій наразі все більше й більше пов’язано з забезпеченням безпеки польотів літаків.

Яскравим прикладом такої "головоломки" є війна в Україні, де Україна, маючи обмежені можливості у засобах протиповітряної оборони, все ж змогла максимально "скувати" дії російської авіації.

Водночас у Великобританії вважають, що той факт, що навіть слабша ППО може скувати дії сильнішої авіації насправді має для Великобританії серйозні наслідки, оскільки об’єднані сили Великої Британії та інших західних держав критично залежать від доступу та переваги у повітрі.

F-35
У ймовірній війні з РФ Великобританія передусім розраховуватиме на літаки

Одним з рішень проти ворожої ППО можуть стати саме рої дронів, які у великій кількості будуть атакувати ворога. Однак така концепція потребує перевірки на практиці, адже невеликі та дешеві дрони, що роєм атакують ворожі засоби ППО, можуть зіштовхнутися з нестачею дальності та швидкості.

Водночас на практиці концепція невеликих та дешевих дронів, що роєм атакують ворожі засоби ППО може зіштовхнутися з нестачею дальності та швидкості.

"Якщо ви хочете, щоб щось йшло швидко та далеко, воно буде реактивним та матиме пристойну ціну", – зазначає військовий аналітик Джастін Бронк.

Іншими словами – щоб атакувати роєм дронів складні засоби ППО з радіусом дії у сотні кілометрів, треба впроваджувати ризиковані та дорогі тактики, які нівелюватимуть економічну вигоду від дешевих невеликих дронів.

Читайте також: Стало відомо, як довго авіація РФ боїться залітати "під приціл" української ППО