xcounter
#

Безпілотники знову завдають клопоту ППО: в Італії розповіли про нові можливості "ройової" технології

Безпілотники знову завдають клопоту ППО: в Італії розповіли про нові можливості "ройової" технології
3274

У Leonardo стверджують, що ройові можливості безпілотників у поєднанні з іншими системами допоможуть протидіяти ворожим силам ППО

Італійський оборонний підрядник Leonardo стверджує, що спільно з Королівськими ВПС Великобританії вони провели успішне випробування автономної групи безпілотних літальних апаратів, кожен з яких мав як корисне навантаження активну приманку BriteCloud.

Завдяки BriteCloud, яка призначена для радіоелектронної боротьби, дрони змогли запустити імітацію некінетичної атаки на радари, що імітували інтегровану мережу протиповітряної оборони противника.

Читайте також: Як новий бойовий дрон з дробовиком допоможе вести бій у місті
Безпілотники
Ройові технології на майбутньому полі бою стануть серйозною проблемою

Демонстрація відбулася 7 жовтня. "Під час події декілька дронів Callen Lenz були оснащені модифікованою приманкою BriteCloud, яка дозволяє кожному дрону індивідуально забезпечувати складний ефект подавлення. Їх випробовували проти наземних радіолокаційних систем, що представляли позиції ворожої ППО", – йдеться в пресрелізі Leonardo.

Водночас, як повідомляє The Warzone, з незрозумілих причин компанія видалила свій пресреліз невдовзі після публікації – однак охочі можуть ознайомитися з архівною копією. Компанія також видалила офіційний твіт з інфографікою, копію якої можна побачити нижче.

Безпілотники
Зображення з твіттеру Leonardo, яке згодом було видалено

Разом з тим, подробиці про БПЛА, що використовувався під час демонстрації, не розкриваються. Художні концепції, оприлюднені компанією, демонструють конструкцію з нерухомим крилом без хвоста з встановленим позаду гвинтом та фіксованою ходовою частиною. Водночас немає ніяких натяків на те, що це саме ті безпілотники, які використовували у нещодавніх випробуваннях.

Довідково

Стандартний BriteCloud – це автономна "наживка для ракет" з цифровою радіочастотною пам’яттю. Спочатку ця система виявляє вхідні радіолокаційні імпульси від ворожих платформ, зокрема літаків, кораблів і наземних систем ППО, а також активні радіолокаційні системи наведення на ракети, що наближуються. Потім у відповідь BriteCloud імітує сигнали, створюючи видимість хибної цілі.

Як стверджують в Leonardo, цей ефект дозволяє "збити з пантелику" ворожі ракети та, таким чином, захистити свої літаки.

BriteCloud було прийнято на озброєння Королівських ВПС у 2018 році. Минулого року служба розпочала тестувати його на Eurofighter Typhoon. Стверджується, що ця система також може бути інтегрована на F-35B Joint Strike.

Читайте також: ​Завжди готовий до бою: в Ізраїлі представили новий варіант мікро-БПЛА