xcounter
#

Як новий бойовий дрон з дробовиком допоможе вести бій у місті

3959
Як новий бойовий дрон з дробовиком допоможе вести бій у місті

Сучасні безпілотники отримують все більше зброї та адаптуються до ведення бойових дій в різних умовах

У Великобританії розробили новий бойовий дрон, який допоможе військовим проривати оборону противника в місті. Безпілотний літальний апарат і9 вміє переміщатися у приміщеннях, виявляти та ідентифікувати цілі та використовувати дробовик, точніше, два дробовики для знешкодження противника.

Дрон і9 був створений для британських збройних сил і призначений передусім для використання в операціях з проникненням в будівлі, де перебуває противник. Такі операції є дуже небезпечними й зазвичай військові в них зазнають значних втрат, тому безпілотник має взяти на себе виконання найбільш небезпечної частини завдання.

Читайте також: Сербія хоче купити турецькі безпілотники Bayraktar TB2: вони того варті

Так, з новим дроном військові можуть підірвати двері та відправити туди і9, який визначить, де саме знаходиться ворог і за команди оператора відкриє вогонь.

Для виявлення цілей безпілотник використовує датчики та так званий машинний зір. Він буде автоматично розпізнавати цілі та перешкоди, які зафіксувала його відеокамера. Цей процес можна порівняти з тим, як безпілотний автомобіль виявляє та записує дорожні знаки та перешкоди, а потім порівнює їх з візуальною бібліотекою дорожніх об’єктів.

MQ-9 Reaper
Безпілотники стають потужнішими та небезпечнішими: нещодавно стало відомо, що БПЛА MQ-9 Reaper отримав вдвічі більше ракет Hellfire

Водночас ворожі військові будуть не єдиною ціллю для і9. Так, ймовірно, цей безпілотник зможе "таранити" й ворожі дрони, що значно збільшує його ефективність. Водночас стверджується, що в майбутньому цей дрон можуть озброїти ракетами чи іншою зброєю.

Отже, безпілотники – як у повітрі, так і на землі та в морі – стають ефективнішими та отримують все більше різних крутих "фішок", які допомагають їм якнайкраще виконувати ті чи інші завдання.

Безпілотники
Безпілотники потрібні всюди – в повітрі, на землі та в морі.

Наприклад, Пентагон прагне розробити ІЧ-давачі для безпілотних наземних транспортних засобів. Водночас ВМФ США прагне використовувати безпілотні кораблі для пошуку і знищення підводних човнів противника.

Разом з тим, нові технології отримують й українські БПЛА. Так, з новим універсальним малогабаритним комплексом SAR від "Радіоніксу" наші безпілотники бачать крізь хмари вдень і вночі.

Малогабаритний радар з синтезуванням апертури від компанії "Радіонікс", який може встановлюватися як на пілотовані, так і на безпілотні авіаційні комплекси.

У нинішньому вигляді SAR має дуже добрі тактико-технічні характеристики. Це малі габарити, маса і висока роздільна здатність. "Якщо при перших польотах ми отримували досить приблизний образ поверхні, то сьогодні все дійсно круто", - кажуть розробники.

Досягнуто показники роздільної здатності в межах 0,3-0,5 м. Незалежно від висоти польоту. Така роздільна здатність дозволяє розрізнити і ідентифікувати дві БМП або інші машини, що стоять на відстані 30 сантиметрів одна від одної.

Читайте також: Sparrowhawk на MQ-9A: як у США змінюють правила гри для безпілотників